Vulin: Srbija se može nositi sa prilivom migranata

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKI / AFPMigranti u Makedoniji
Migranti u Makedoniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je pokazala da je u stanju da se nosi sa pojačanim prilivom migranata koji su u tranzitu, ocenio je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin i dodao da je danas evidentirano oko 800 tražilaca azila u Srbiji, dok se tokom noći očekuje još oko 700.
Migranti probili kordon policije - Sputnik Srbija
Migranti probili kordon policije na grčko-makedonskoj granici (video)

Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ukazao na značaj balkanske rute i rekao da Evropa i svet mogu i moraju da pomognu Srbiji.

„Srbija je pokazala da je u stanju da se nosi sa brojem migranata koji prolaze preko njene teritorije“, ocenio je Vulin i istakao da treba napraviti razliku između onih koji ostaju u Srbiji i onih koji su u tranzitu.

Kako je rekao, Srbija ima svoje planove šta da radi u slučaju da veći broj ljudi duže ostane u Srbiji, kroz koju dnevno prođe oko 2.000 ljudi.

Vulin je podsetio da je putovao u Ženevu da bi upozorio partnere iz EU i UN da problem nije samo mediteranska ruta, iako je ona najprisutnija u medijima. 

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin i srpski ministar Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Čepurin: Migranti su bumerang „arapskog proleća“

On je ukazao da zbrinjavanje migranata Srbiju košta 15.000 evra dnevno, ali je objasnio da je reč samo o osnovnim troškovima i da to ne uključuje pojačano angažovanje policije, vojske i Crvenog krsta.

„Srbija zaslužuje pomoć jer je najorganizovanija i najhumanija na putu“, rekao je Vulin i dodao da ni bogatije zemlje nisu tako organizovane.

On je poručio da će na inicijativu premijera Aleksandra Vučića biti izgrađen tranzitni prihvatni centar za migrante, napomenuvši da nije reč o trajnom centru, jer migranti ne žele da ostanu u Srbiji.

Vulin je, međutim, istakao potrebu da prihvat migranata bude civilizovan i da se oni sačuvaju od kriminalaca, da se evidentira ko dolazi i odlazi i da deca dobiju hranu i sklonište.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala