Kada Amerika ostavi Ukrajinu da propadne, Rusija će pomoći

© Sputnik / Andrey Stenin / Uđi u bazu fotografijaZaoštravanje situacije u Ukrajini, Majdan
Zaoštravanje situacije u Ukrajini, Majdan - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD će se distancirati od učešća u ukrajinskim unutrašnjim poslovima, a kada Ukrajina propadne, upravo će Rusija biti zemlja koja bi mogla da joj pruži pomoć, izjavio je češki bezbednosni analitičar i bivši agent češke Bezbednosno-informativne agencije Jan Šnajder u intervjuu za češki portal „Parlamentni listi“.
Petro Porošenko - Sputnik Srbija
„Minsk 2“ dao Ukrajini mogućnost da ojača odbranu

„Vašington bi se postepeno distancirao od Ukrajine, jer ne bi mogao da dobije bilo kakve strateške prednosti nad Rusijom“, rekao je on. „Amerika će pokušati da izbegne direktnu odgovornost. To je razlog zašto će se držati u senci kada Ukrajina na kraju propadne“.

Govoreći o aktuelnim političkim i ekonomskim krizama, analitičar je naglasio da će se situacija promeniti kada Ukrajinci shvate da je Zapad prekršio svoja obećanja vezana za pomoć njihovoj zemlji.Međutim, kako je istakao, tekuća finansijska kriza predstavlja pretnju za Ukrajinu da će biti bukvalno prodata stranim kreditorima.

„Verujem da će na kraju Rusija morati da se nosi sa problemima Ukrajine“, rekao je analitičar. „Rusija će imati savršenu priliku da izgradi bolje odnose sa Ukrajinom, ali samo ukoliko Ukrajina pokaže dovoljno poštovanja da tu podršku zasluži“.

Međutim, Šnajder je iskazao strah zbog niza aktuelnih dešavanja u Ukrajini, posebno uspona veoma radikalnih grupa i pokreta.

Ukrajinski ultranacionalistički pokret „Desni sektor - Sputnik Srbija
„Desni sektor“ postaje elitna jedinica u Ukrajini

„Vidim da su članovi Desnog sektora u velikoj meri integrisani u pravnim i bezbednosnim strukturama, što je činjenica koju zapadni mediji potpuno ignorišu. U stvari, Desni sektor ima potencijal da izvede još jedan državni udar. Osim toga, postoje neke druge oružane grupe koje deluju širom Ukrajine, a oligarsi mogu da ih koriste kako bi ostvarili svoje ciljeve“, istakao je on.

Pozitivan signal je došao kada je Vašington odbio da finansira Azovski bataljon, koji se sastoji od neonacista, rekao je ekspert. I više od toga, ukrajinske službe bezbednosti preduzimaju mere protiv naoružanih nacionalista.

„Međutim, situacija nije nimalo optimistična. Ukrajina će morati da se suoči sa ratobornim ekstremističkim snagama u bliskoj budućnosti“, smatra Šnajder.

Komentarišući aktuelnu kampanju mobilizacije u Ukrajini i nedavnu aktivnost NATO-a, ekspert veruje da se pre radi o znaku panike i očaja nego najave rate u Evropi.

„To je samo normalna priprema vojnih saveza za rat. A strahovi NATO-a od Rusije samo odražavaju zatucani pristup nekih komandanata“, rekao je analitičar.

Postoje dva razloga što Ukrajina maše oružjem, objasnio je on. Prvi je što je Kijev svestan da gubi podršku Zapada i pokušava da povrati svoje veze.

„Drugi je što je Porošenko sada okružen ekstremističkim grupama koje ne može da ukroti ili kontroliše. Kijevu je potrebna sposobna vojska da se zaštiti od tih militanata“, zaključio je analitičar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala