Razgovori Severne i Južne Koreje u jeku vojnih tenzija

© AFP 2023 / KIM JAE-HWANRaketa prikazana na mitingu u Severnoj Koreji
Raketa prikazana na mitingu u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna i Južna Koreja počele su danas razgovore na najvišem nivou, u pokušaju pronalaženja rešenja za izlazak iz krize koja je dve države stavila na ivicu oružanog konflikta.

Razgovori u selu Panmundžom na granici dve države počeli su ubrzo nakon isteka roka koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice ili će se u suprotnom suočiti sa vojnom akcijom.

Uprkos skepticizmu da bi Pjongjang morao da ispuni pretnju, ovaj ultimatum podigao je tenzije na granici na najviši nivo u proteklih nekoliko godina, gde je Severna Koreja raspoređivala artiljerijske jedinice, a južnokorejski i američki borbeni avioni izvodili simulacije bombardovanja, preneo je AFP.

Raketa prikazana na mitingu u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Severna Koreja spremna za totalni rat

Dijalog u Panmundžomu, gde je potpisan prekid vatre u Korejskom ratu, pruža priliku obema stranama da odstupe, iako analitičari smatraju da bi pronalaženje funkcionalnog kompromisa moglo da predstavlja poteškoću.

Seul je odbio da isključi propagandu preko zvučnika, sve dok se Pjongjang ne izvini za eksplozije mina ovog meseca u kojima su dva južnokorejska vojnika, koja su se nalazila u patroli, osakaćena.

Severna Koreja demantuje odgovornost za eksplozije i optužuje Južnu Koreju da je fabrikovala dokaze o njenoj umešanosti.

Razgovorima prisustvuje četiri delegata — po dva sa obe strane — uključujući Kim Kvan Đina, savetnika za nacionalnu bezbednost južnokorejske predsednice, i Hvan Pjong Soa, čoveka koji se smatra drugim čovekom Severne Koreje.

Po naređenju severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Severnokorejska narodna armija (KPA) je od petka u „potpuno naoružanom, ratnom stanju“, a Ministarstvo spoljnjih poslova u Pjongjangu je danas upozorilo da je situacija „došla na ivicu rata“ i da ju je „teško kontrolisati“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala