Rusija dobija novi kosmodrom

© Sputnik / Igor Agejenko / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja kosmodroma "Vostočni" u Amurskoj oblasti
Izgradnja kosmodroma Vostočni u Amurskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U blizini mesta Ugljegorsk, na dalekom istoku Rusije, bliži se kraj izgradnji najsavremenijeg kosmodroma „Vostočni“, a prvo lansiranje raketa se očekuje krajem ove godine.
Sojuz-5 - Sputnik Srbija
Rusija gradi „Sojuz 5“

Trenutno najveće gradilište u Rusiji, na kom radi preko 2.500 ljudi, a vrednost investicije iznosi 10 milijardi dolara, kosmodrom „Vostočni“ trebalo bi da preuzme primat u odnosu na već postojeći „Bajkonur“, koji je posle raspada Sovjetskog Saveza ostao kombi granica Rusije, tačnije U Kazahstanu.

Čitav kosmodrom prostire se na preko 1.000 kvadratnih kilometara zemlje, a u svom sklopu imaće deset lansirnih rampi. Ovo će biti drugi kosmodrom koji se nalazi u Rusiji, pored Plesecka, koji je daleko manji i koristi se za lansiranje vojnih satelita. Proslavljeni ruski kosmonaut Fjodor Jurčihin, koji je u svemir leteo četiri puta i tamo ukupno boravio duže od godinu dana, za Sputnjik kaže da je normalno da Rusija, prva zemlja koja je poslala čoveka u kosmos, ima sopstveni kosmodrom.

„To što će se povećati broj kosmodroma nikako ne znači da će Rusija potpuno napustiti ’Bajkonur‘. Počnimo od toga da je na ’Bajkonuru‘ i platforma sa koje je poleteo prvi satelit. Ona je još uvek u upotrebi, a i dan-danas sa nje poleću ekipe koje lete ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Kao što se povećava broj aerodroma, povećava se i broj kosmodroma. Evo na primer pre 40 godina, na vrhuncu kosmičke ere, samo dve države su gradile kosmodrome — Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države. Sada kosmodrome imaju i Francuska i Brazil, Kina, ali i Japan i Indija“, objašnjava Jurčihin.

Pored toga, nastavlja on, Rusija nastavlja put modernizacije nosača raketa što je svakako veoma  perspektivno, imajući u vidu da je pred vlastima postojala dilema — ili se zaustaviti na postojećim kapacitetima u „Bajkonuru“ i modernizovati ih, ili povećavati broj lansirnih platformi.    

Potrebu za novim kosmodromom Jurčihin tumači i time što svaki tip rakete mora da ima sopstvenu rampu za lansiranje, a samim tim najnovije rakete, kao što je „Sojuz 5“, zahtevaju novu infrastrukturu.

Roskosmos pravi višekratnu raketu - Sputnik Srbija
„Roskosmos“ pravi raketu za višekratnu upotrebu

Gradilište je nedavno posetio i ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je došao da se uveri da izgradnja ide prema planu, te da će sve biti spremno za lansiranje, planirano za kraj ove godine. On se tom prilikom obratio radnicima na gradilištu, rekavši im da su oni deo istorije, kao što su to bili i njihovi preci koji su gradili Transsibirsku železničku magistralu.

Novi kosmodrom opsluživaće oko 25.000 ljudi, među kojima će biti i veliki broj stručnjaka sa visokim kvalifikacijama. Pored toga, planirano je da u blizini kosmodroma bude izgrađen i novi grad, koji će moći da primi 100.000 stanovnika, gde će živeti svi koji rade na kosmodromu, ali i oni koji pružaju prateće usluge.

Planirano je da sa novog kosmodroma 2018. godine poleti prva raketa sa posadom.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala