Žan-Mari le Pen isključen iz „Nacionalnog fronta“

© AFP 2023 / ALAIN JOCARDŽan-Mari le Pen
Žan-Mari le Pen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnivač francuskog „Nacionalnog fronta“ Žan-Mari le Pen isključen je iz redova partije.
Marin Le Pen - Sputnik Srbija
Marin le Pen: EU je postala sekta

Sednica biroa „Nacionalnog fronta“ na kojoj je isključen Žan-Mari le Pen trajala je četiri sata. Sam Le Pen je sat pred svoje iključivanje naglasio da će njegov odlazak predstavljati krah „Nacionalnog fronta“ i neizbežni poraz na narednim predsedničkim izborima koji će se održati 2017. godine.

Kćerka Žan-Marija le Pena i sadašnji lider parije Marin le Pen, kao i potpredsednik NF Florijan Filipo kojeg je Le Pen stariji nazivao „ljutim genijem“, nisu prisustvovali disciplinskom postupku.

Izvršni komitet stranke je glasao da ga isključi zbog zapaljivih komentara, koji su očigledno bili previše za njegovu ćerku, koja je rukovođenje strankom preuzela od oca 2011, pokušavajući da je skrene od rasizma i antisemitizma prošlosti.

Kap koja je prelila čašu dogodila se u aprilu, kada je Le Pen ponovio poznate izjave da su gasne komore bile samo „detalj“ u istoriji i poručio da Francuska treba da sarađuje sa Rusijom kako bi spasila „beli svet“.

Marin se otvoreno ogradila od oca, navodeći da on čini „političko samoubistvo“, a kasnije ga suspendovala iz stranke.

On je, međutim, pokazao malo interesovanja da tiho ode — uspešno je osporio svoju suspenziju iz stranke na sudu i upao na veliki skup FN u maju.

Kao znak koliko je dubok raskol sa njegovom ćerkom postao, Le Pen je za jedan lokalni list u nedelju izjavio da neće glasati za nju na predsedničkim izborima 2017, podsetila je francuska agencija.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala