Zabrana ćirilice u suprotnosti sa Ustavom Hrvatske

© AP Photo / Darko BandicProtest protiv ćirilice u Hrvatskoj
Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik hrvatskog Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolenauer izjavio je da je odluka Gradskog veća Vukovara da ukloni ćirilične natpise u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Republike Hrvatske.

Vukovar se direktno oglušio i o instrukciju o doslednoj primeni Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, a koji je izdao ministar uprave, dodao je on.

„Hrvatska bi, kao pravna država, danas trebalo drugačije da izgleda“, ukazuje Tolenauer i smatra da je učinjen korak unazad kada je reč o demokratiji.

Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Da li će ćirilica biti proterana iz cele Hrvatske

Savet, dodaje on, nije autističan i ne ignoriše istoriju Vukovara, naprotiv, ali u pitanju su „osnovne stvari“.

„Ne postoje bilo kakvi uslovi za parcijalnu primenu ustavnog i ostalih zakona“, ističe Tolenauer po kome bi to, kada je reč o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina, dovelo u pitanje i smisao žrtava onih koji su se borili za samostalnu i demokratsku Hrvatsku unutar Evropske unije.

Prema njegovim rečima, među nekoliko „bizarnih rešenja“ koje novi Statut propisuje, posebno se ističe ono prema kojem će za izdavanje dokumentacije na ćirilici građani morati da podnose zahtev na latinici uz plaćanje takse.

„Neobična je i odluka prema kojoj će Gradsko veće jednom godišnje raspravljati o dostignutom stepenu snošljivosti i dijaloga, ali i odlučivati o potrebi proširenja individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine“, ukazao je Tolenauer u izjavi Radiju Dojče vele.

Milorad Pupovac - Sputnik Srbija
Hrvatska TV prekinula Pupovca čim je pomenuo Jasenovac

On kaže da je ta odluka besmislena.

„Ko je taj ko će to da meri? Ko je arbitar koji će da kaže kada je situacija povoljna ili nepovoljna“, pita Tolenauer i objašnjava da je očigledno reč o definisanju buduće političke trgovine u predizbornoj godini.

„Ko će da bude taj koji će reći da su odnosi Hrvata i Srba danas odlični, a da su se sutra već pokvarili? To je neviđeno!“, zaključuje Tolenauer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala