„Strašni“ robot šetka se američkom šumom

Pratite nas
Podružnica kompanije Gugl napravila je veliki korak — u bukvalnom smislu — u pokušaju da humanoidne robote učini što realnijim.

Njihova kreacija, robot „Atlas“, koji može da hoda po neravnom terenu bez ičije pomoći, ogroman je napredak posle nedavnog fijaska na Olimpijadi robotike.

Ako stanujete u okrugu Bostona i želite da se prošetate šumom, mogli biste se silno iznenaditi. Ne očekujte da ćete naići na bilo šta slatko ili umiljato, kao što su na primer bebe medveda. Naprotiv, u šumi je primećen robot nalik Terminatoru iz istoimenog filma.

On je projekat „Boston dajnamiksa“, podružnice Gugla koja je specijalizovana za dizajn robota. Kreatori ovog robota pustili su ga na otvoreno, prvi put van laboratorije.

„Želimo da ovog robota pustimo u svet. Spoljašnja sredina potpuno je drugačiji izazov od laboratorije. Ne možete predvideti kako će se ponašati“, rekao je Majk Rajbert, osnivač Boston dajnamiksa.

Robot nazvan „Atlas“ svakako je impozantna figura — visok je 1.88 cm i težak 150 kg. Ipak, plan „invazije robota“ nalik onoj iz filma „Terminator“ još nije aktuelan, s obzirom na to da ovaj robot svakako nema pokrete T-800 ili T-1000, kao što smo mogli videti u Švarcenegerovim filmovima.

Tim trenutno radi na tome da omogući robotu da hoda i trči bez pogonskog kabla, što trenutno nije u mogućnosti.

„Na dobrom smo putu da mu omogućimo da se kreće kao čovek. Ne kažem da može da uradi sve ono što možemo mi, ali ako nastavimo da radimo, doći ćemo i do toga“, rekao je Rajbert.

Ovo je značajan napredak u odnosu na to kako je „Boston dajnamiks“ prošao na nedavnoj Olimpijadi robotike, kada su njihovi pronalasci proveli više vremena na leđima nego na nogama.

Robot „Atlas“ takođe pokušava da nauči japansku borilačku veštinu — karate. U novembru je uspeo da oponaša „udarac ždrala“, koji je proslavio Ralf Maćio u blokbasteru „Karate kid“ 1984. godine.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala