Erdogan pere novac na Kosovu

© AFP 2023 / ADEM ALTANRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Milioni evra iz Turske se slivaju na Kosovo ilegalnim putevima, zaobilazeći banke, preko njih vlast Redžepa Erdogana pere novac, tvrdi Prištinski „Zeri“, prenosi B92.

Kako navodi list, na Kosovu se „prelivaju milioni“, ali ne kao investicije ili pomoć ekonomiji, niti kako bi se finansirali projekti, već kako bi se obnovili religijski objekti.

„Većina investicija bez sumnje iznosi na videlo Erdoganovo veliko pranje novca preko Kosovo“, navodi „Zeri“.

Desetine novih džamija na Kosovu, kao i obnova svih postojećih izgrađenih tokom Osmanlijskog carstva, finansiraju se preko velikog donatora „Turske agencije za kooperaciju u koordinaciju“ (TIKA), navodi „Zeri“ i ističe da je Agenciju osnovala turska vlada, da njom direktno rukovodi ambasada u Turskoj.

Turska je među prvima priznala Kosovo, a za Erdogana se u više navrata pisalo da otvoreno lobira za Kosovo.

Takođe, turski predsednik podigao je mnogo prašine pre dve godine kada je u Prizrenu rekao da je „kosovska zemlja njegova druga zemlja“.

Tadašnji premijer Turske je rekao da kulture Turske i Kosovo mogu biti drugačije, ali da njihovi građani pripadaju istoj zemlji.

Usledila je oštra reakcija srpskog Ministarstva spoljnih poslova i javnosti u Srbiji, ali je iz kabineta saopšteno da Erdoganovog izvinjenja  neće biti i da je njegova izjava „pogrešno protumačena“. Kasnije je objavljeno i da je prevod pogrešan i da je Erdogan nije rekao da je „Kosovo Turska, Turska Kosovo“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala