8.000 vojnika dezertiralo iz ukrajinske vojske

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMiting "Desnog sektora" ispred zgrade administracije predsednika Ukrajine
Miting Desnog sektora ispred zgrade administracije predsednika Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od početka sukoba na istoku Ukrajine oko 8.000 policajaca i vojnika je dezertiralo iz ukrajinske vojske i priključilo se ustanicima u Donbasu, saopštile su vlasti u Kijevu.

„Imamo kompletnu listu (onih koji su dezertirali) i skupljamo dokaze u vezi sa 5.000 policajaca i 3.000 vojnika koji su prešli na neprijateljsku stranu“, saopštio je Anatlij Matios, vojni tužilac, koji je najavio da će protiv njih biti podignuta istraga.

Broj dezertera u ukrajinskoj vojsci je veći prema izvorima samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Ukrajinske vlasti su 2014. godine zabeležile više od 10.000 dezertera, koji su se žalili na očajne uslove u vojsci i usprotivili se ubijanju sunarodnika.

Broj vojnika koji su napustili ukrajinsku vojsku je manji od početka godine, ali se nastavlja, prema informacijama predstavnika samoproglašene republike. Oni su u junu saopštili da im se priključio i zamenik ukrajinskog ministra odbrane.

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju uprkos primirju na koje su se sukobljene strane obavezale sporazumom iz Minska u februaru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala