Veteran CIA priznao da je namerno uništio fotografiju Če Gevare

© Flickr / PRORV1864Fidel Kastro i Če Gevara na pecanju
Fidel Kastro i Če Gevara na pecanju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od učesnika u progonu i izvršenju kazne nad kubanskim revolucionarom Ernestom Če Gevarom u Boliviji, bivši agent CIA Feliks Rodrigez priznao je da je namerno uništio sliku na kojoj se komandant smeje neposredno pre smrti.

Rodrigez je ispričao letonskom radiju „Baltkom“ da je uoči izvršenja kazne major Sausedo želeo da se fotografiše sa kubanskim revolucionarom. Zbog slikanja su Če Gevaru izveli iz školske zgrade i Rodrigez se našalio pokazujući na fotoaparat: „Pogledajte, komandante, sad će da izleti ptičica“. Če Gevara se tada nasmejao.

„Uzeo sam od majora kameru i pošto sam znao da će to rezultirati kaznom slikao sam iz blizine, prekrio dijafragmu i na kraju fotografija nije uspela. Mislio sam da će, ako bude objavljeno da je Če poginuo u borbi, major svima da pokazuje fotografiju sa živim komandantom, što bi stavilo vladu Bolivije u nezgodan položaj. Zato sam tako postupio“, rekao je Rodrigez.

Rodrigez je 1967. godine u svojstvu opunomoćenog savetnika CIA pri 2. rendžerskom bataljonu bio poslat u Boliviju gde se skrivao Če Gevara. Bataljon je imao zadatak da likvidira komunistički odred Ernesta Če Gevare. Plan je uspeo 8. oktobra 1967. godine, a sam Če je bio zarobljen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala