Bundesver uskoro napušta Tursku

© AFP 2023 / BULENT KILICAmerički vojnik stoji pored sistema "patriot"
Američki vojnik stoji pored sistema patriot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka vlada će u narednim mesecima završiti misiju Bundesvera na jugu Turske i povući odatle svoje protivvazdušne raketne sisteme „patriot“ koji su raspoređeni na granici sa Sirijom, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Nemačke.

Mandat za učešće nemačkih vojnika u misiji ističe krajem januara naredne godine i u slučaju potrebe predviđa slanje do 400 pripadnika Oružanih snaga Nemačke u Tursku. Prema podacima „Špigla“, Vlada Nemačke je odlučila da misiju ne produži. Već u subotu Vlada namerava da informiše Bundestag o svojim planovima, naveo je list.

U ovom trenutku u Turskoj se nalazi oko 260 nemačkih vojnika. Ministarstvo odbrane je naglasilo da opasnost od napada na Tursku sa teritorije Sirije više ne postoji i da misija gubi svaki značaj.

Krajem 2012. godine, Ankara je zatražila od NATO-a da joj pozajmi rakete kako bi mogla da se odbrani od napada sa sirijske strane. U januaru 2013. godine, 100 km od tursko-siriujske granice u rejonu turskog grada Kahramanmaraša razmeštena su dva nemačka sistema i po dva iz SAD i Holandije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala