Zakon o nepokretnosti neće biti usvojen do daljnjeg

© Sputnik / Nenad ZorićSkupština Republike Srbije
Skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije preporučila je danas Skupštini Srbije da se ne izjašnjava ponovo o Predlogu zakona o uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije, koji joj je predsednik Srbije Tomislav Nikolić početkom avgusta vratio na ponovno odlučivanje, prenosi Tanjug.
Beograd - Sputnik Srbija
Hoćemo li svi moći da kupimo državne nekretnine?

U dopisu koji je stigao u republički Parlament piše da Vlada Srbije preporučuje Skupštini Srbije da odluči da ne glasa ponovo o tom zakonskom predlogu, što će značiti da taj predlog nije usvojen.

Skupština Srbije usvojila je taj zakon 31. jula, a pet dana kasnije predsednik Nikolić ga je vratio republičkom Parlamentu na ponovno odlučivanje, navodeći da je on protivustavan.

Nikolić je u obrazloženju te odluke naveo da smatra da bi njegovim donošenjem bio povređen Ustav Srbije, koji u članu 84 predviđa da „svi imaju jednak položaj na tržištu“. 

U obrazloženju predsednik je naveo i da taj zakon ne uređuje na odgovarajući način prodaju određenih nepokretnosti, i podsetio da Zakon o javnoj svojini ograničava „da odredbe posebnih zakona kojima se uređuje režim stvari u javnoj svojini ne mogu biti u suprotnosti sa ovim zakonom“. 

Mediji su preneli da je za predsednika bilo sporno to što pravo na kupovinu državnih vila i stanova imaju samo njihovi zakupci i što se u javnosti više od godinu dana znalo da je takav zakon u pripremi, pa su se zaključivali ugovori o zakupu za nekretnine koje su sada predmet prodaje.

Zakonom je predviđeno da pravo na kupovinu imaju korisnici i zakupci koji su ugovore potpisali pre 1. januara ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala