Konačna odluka o Kosovu u Unesku u novembru (video)

© AFP 2023 / ALEKSI TUOMOLAIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnjih poslova i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija nastaviti borbu da Kosovo ne uđe u Unesko, a da će ta organizacija konačnu odluku o tome doneti u novembru.

Dačić je precizirao da će u oktobru biti održana sednica Izvršnog saveta Uneska, a u novembru i Generalna konferencija koja će na osnovu predloga Izvršnog saveta doneti odluku o ulasku Kosova u tu organizaciju.

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu spoljnih poslova, rekao da će Srbija pratiti kako koja zemlja članica Saveta glasa, ističući da je od 58 zemalja članica 33 priznalo Kosovo, ali da ta brojka ne mora ništa da znači, jer je reč o kulturnoj baštini.

„Pratićemo sve zemlje kao što smo pratili i za vojnu paradu, pa neka se te zemlje odrede. Član Izvršnog odbora je i Crna Gora, pa da vidimo kako će oni glasati, a tu su i zemlje koje smo mi pomagali u Unesku“, rekao je Dačić i naglasio da su sad promoteri Kosova i neke zemlje koje su glasale protiv prijema Palestine u Unesko.

Panorama Prištine - Sputnik Srbija
Za članstvo Kosova u Unesku lobira 15 zemalja

„Gde je došlo do promene u principima — očigledno da principa nema“, rekao je Dačić.

On je naveo da je to pitanje važno državno pitanje kojim treba da se bavi država, celo društvo, SPC, SANU…

Navodeći da je Kosovo podnelo direktno zahtev Unesku, nakon što su UN odbile da taj zahtev proslede svojoj organizaciji, Dačić je rekao da je sad na generalnom direktoru Uneska Irini Bokovoj da vidi kako će dalje postupati.

„Ako Unesko bude zatražio od UN mišljenje, ono ne može biti drugačije od tog da Kosovo ne ispunjava ni formalne ni suštinske uslove za prijem, odnosno da Kosovo nije država, već da je pod protektoratom UN“, rekao je Dačić.

Unesko (logo) - Sputnik Srbija
UN odbile Kosovo za Unesko

On je dodao i da su četiri bisera srpske kulturne baštine — Gračanica, Pećka Patrijaršija, Dečani i Bogorodica Ljeviška pod zaštitom UN, kao i da su u opasnosti od delovanja „onih koji bi sad da budu članice Uneska“.

„To bi bio vrhunac licemerja“, smatra Dačić, navodeći da je sve moguće, jer politika nije pravedna, ali da će Srbija uraditi sve da do toga ne dođe.

Upitan o pretnjama „Samoopredeljenja“, albanskog pokreta sa Kosova, da će protestovati ukoliko Zajednica srpskih opština dobije izvršna ovlašćenja, Dačić je rekao:

„Ozbiljni smo ljudi, kao da se oni pitaju da li će biti pregovora, da li će biti osnovan Specijalni sud. To je predstava za javnost i mi u tome ne učestvujemo“, zaključio je šef srpske diplomatije.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala