Rusija za široku koaliciju u Siriji protiv ID (video)

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i lider sirijske opozicione Nacionalne koalicije Haled Hodžaj
Sergej Lavrov i lider sirijske opozicione Nacionalne koalicije Haled Hodžaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, sastao se u Moskvi sa liderom sirijske opozicije, kako bi razmotrili političku situaciju u Siriji i formiranje široke koalicije koje će boriti protiv Islamske države, u svetlu izveštaja da je upotreba novog hemijskog oružja u Iraku odobrena od strane SAD.

Lavrov se u četvrtak susreo sa Haledom Hodžajem, liderom sirijske Nacionalne koalicije, kako bi razgovarali o načinima za postizanje konsenzusa za rešenje političke situacije u Siriji.

Ministar je istakao da razgovori o borbi protiv terorizma, posebno protiv Islamske države, treba da budu pretvoreni u konkretnu akciju. Kao jedna od tačaka neslaganja ostalo je pitanje budućnosti sirijskog predsednika Bašara el Asada.

„U interesu svih je da se terorizmu stane na put, kao što svi imaju interes da se pronađe brzo rešenje političke situacije u Siriji, na bazi razgovora iz Ženeve. A najvažnija stvar je da se ti interesi sada pretvore u koordinisane akcije. Nadam se da će nam ovaj sastanak pomoći da napredujemo na tom putu“, rekao je Lavrov.

Državni sekretar SAD Džon Keri I Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov i Keri o Siriji i Ukrajini

Lavrov je takođe rekao da je rusko Ministarstvo spoljnjih poslova u kontaktu sa svim političkim snagama u Siriji, kako sa Vladom, tako i sa svim opozicionim partijama koje rade u zemlji i van nje.

„Sarađujemo sa svim spoljnjim učesnicima, uključujući zemlje regiona, Sjedinjenje Države i naše partnere iz Evrope“, rekao je ruski šef diplomatije.

Hodžaj je rekao da u došao u Moskvu kako bi „objasnio poziciju Nacionalne koalicije u tranzicionom periodu u zemlji“.

Sirijska opozicija odbija da sarađuje sa Asadom, tvrdeći da je on izgubio legitimitet i da je glavni izvor problema u zemlji. Rusija želi da vidi široku koaliciju u borbi protiv Islamske države, koja bi uključila i sirijske državne snage.

Planirano je da se razgovori u Moskvi nastave danas. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala