London će uručiti protest Ekvadoru zbog azila Asanžu

© AP Photo / Lefteris PitarakisDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
London će uručiti zvanični protest vladi Ekvadora zbog odluke da Džulijanu Asanžu dâ azil, saopštio je britanski ministar spoljnih poslova, Hugo Svajer.
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Šveđani odustaju od dela istrage protiv Asanža

Svajer je reagovao na odluku švedskih vlasti da povuku tri od četiri tužbe protiv osnivača Vikiliksa zbog zastarelosti. „Ekvador mora da prizna da je njegova odluka da pruži utočište Asanžu pre više od tri godine sprečila normalni tok pravosuđa. Rezultat je da je sada istekao rok za neke od optužbi za seksualno zlostavljanje protiv njega“,  saopštila je britanska vlada.

U saopštenju se navodi da će „britanski ambasador u Kjotu zvanično da uputi protest vladi Ekvadora zbog toga što je istekao rok za tri od četiri tužbe protiv Džulijana Asanža“.

„Neprihvatljivo je da britanski poreski obaveznici moraju da plaćaju cenu ove zloupotrebe diplomatskih odnosa“, poručuje Svajer.

„Da budem jasan, pošto optužba za silovanje i dalje stoji, Velika Britanija ima pravnu obavezu da izruči Asanža Švedskoj“.

„Poslao sam instrukcije ambasadoru u Kjotu da ponovi Ekvadoru da se uporno onemogućavanje švedskom tužiocu da intervjuiše Asanža i okonča ovu situaciju doživljava kao mrlja na reputaciji zemlje koja se širi. Ponoviću to i ambasadoru Ekvadora u Londonu“, navodi se u saopštenju šefa britanske diplomatije.

Protesti u Madridu protiv TTIP - Sputnik Srbija
Asanž i Varufakis objavili rat TTIP-u (video)

Asanž se 2012. godine sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu nakon što je u Švedskoj osumnjičen za seksualno zlostavljanje. Četvrta optužba, za silovanje, ostaje na snazi do 2020. godine.

Kristin Hrafnson, portparol Vikiliksa, kaže za Sputnjik da je izjava Huga Svajera  „obmanjujuća“ i da je „potpuno promašila poentu“.

„Razlog zbog koga se taj predmet vuče je to što švedski tužilac nije putovao u London da intervjuiše Džulijana Asanža, iako je poznato da je njegova kancelarija to radila u 44 navrata“, objašnjava Asanžov portparol.

„Pravi krivac je švedski tužilac, koji je mogao da pogura slučaj godinama unazad“, kaže Hrafnson i dodaje da je Ekvador dao azil Asanžu jer osnivač Vikiliksa strahuje da će ga biti isporučen Sjedinjenim Američkim Državama. „Ovaj politički manevar Huga Svajera koji pokušava da prebaci krivicu je smešan“, ocenjuju u Vikiliksu.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala