Švedski i finski poreski obveznici finansiraju teroriste ID

© AFP 2023 / HAIDAR HAMDANIDžihadisti Islamske države
Džihadisti Islamske države - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je ugledni finski list Suomen Kuvalehti sa izdavačkom tradicijom više od veka objavio prilog o tome da finski građani, a uz to i teroristi ID dobijaju i socijalnu pomoć — počela je oštra društvena diskusija. O sličnom bizarnom trendu pisali su nešto ranije i švedski mediji.
Bašar Asad - Sputnik Srbija
Asad: Najopasniji lideri Islamske države su Skandinavci

Naime, isplata socijalne pomoći prema odredbama zakona ne može biti odmah obustavljena, a to znači da finski poreski obveznici finansiraju teroriste čitavu godinu nakon što se ustanovi čime se ovi zapravo bave. Tim povodom, finski političar Pasi Maentrata, predstavnik konzervativne partije Istinski Finci predlaže ugradnju čipova onima koji putuju preko granice svoje zemlje, kako bi mogli biti praćeni. Tako bi se odmah moglo utvrditi da li bi trebalo prestati sa isplatom pomoći ili ne.

„Zakon bi trebalo promeniti. Kako bi bilo koja pomoć pojedincu bila isplaćena, morali bi se prvo dostaviti detaljni dokazi o mestu boravka pomoću ličnog koda, koji bi se mogao satelitski pratiti. Možda čak i svima koji odlaze preko granice ugraditi čip…

U junu su švedski mediji pisali o sličnom bizarnom trendu. Naime, kako bi podržali ID, teroristi iz Švedske najčešće uzimaju kredit i idu u Siriju. Broj ovakvih kredita je porastao, saopštila je švedska Služba državne bezbednosti. To može da bude kredit u vidu neosiguranog duga, kredit preko SMS-a ili lizing automobila (u ovom slučaju on se isporučuje vojnicima ID).

„Ukoliko budete doneli novac, automobil i, eventualno, grupu boraca — dobićete visoku funkciju. Ako nemate ništa, u najboljem slučaju se spremite da vozite Hitnu pomoć“, izjavio je tada Martin Frimanson iz Službe državne bezbednosti.     

Prema procenama Službe, od 300 do 400 švedskih državljana se nalazi na teritoriji ID u Siriji.

Šta je na svom profilu napisao Maentrata možete pogledati ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala