Da se ne ponovi: 12 godina od zločina u Goraždevcu (video)

© Foto : freeimages.comSveća
Sveća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvanaest godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći — za šta još niko nije odgovarao — danas je obeleženo u tom metohijskom selu.

Parastos u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), koji su ubijeni kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na decu koja su se kupala u Bistrici, služio je episkop raško-prizrenski Teodosije. 

Pomenu su prisustvovali predstavnici Kancelarije za KiM i predstavnici Srba u kosovskim institucijama koji su zajedno sa rodbinom i prijateljima stradalih obišli grobove ubijenih dečaka i spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović izjavio je da je za svakog normalnog čoveka svaki zločin veliko zlo, ali da kada se desi zločin usmeren prema onima koji su tek zakoračili u život, onda je to nemerljivo i najveće zlo.

„Ono što još više boli je što mi svake godine i odavde i sa svakog mesta sa stotine drugih mesta širom KiM ponavljamo istu priču — tražimo da se pronađu i kazne i počinioci i njihovi nalogodavci“, rekao je Jović.

Pomenu je prisustvovao i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, koji je istakao da zločin u Goraždevcu nikad neće biti zaboravljen i da će se ponavljati, dokle god postoji ijedan Srbin u Prištini i ijedna funkcija na kojoj su Srbi, da ovo nije rešeno, da je ovo zločin koji nije kažnjen.

„Oni koji žele da grade sa nama normalnu budućnost, koji žele da sa nama sarađuju, moraju da reše ovaj zločin kao što tražimo da se reši bilo koji zločin. To je ono što možemo da uradimo i što ćemo raditi“, rekao je Stojanović.

Ubice dečaka, i pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika Unmika da će, kako su rekli, prevrnuti svaki kamen da ih nađu, nisu otkrivene, a za zločin nad nedužnom decom ni posle 12 godina niko nije odgovarao.

Tužilac kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova zatvorio je 2010. godine ovaj slučaj jer, kako je tada saopšteno iz Euleksa, istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih, ali će ga ponovo otvoriti ukoliko se pojave nove informacije.

Pre 12 godina, dok su se kupali u reci Bistrici, ranjeni su tada 14-godišnji Bogdan Bukumirić, 12-godišnji Marko Bogićević, 13-godišnja Dragana Srbljak i 20-godišnji Đorde Ugrenović. Unmik je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz „kalašnjikova“ na pedesetak dece i mladih Srba iz Goraždevca. Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, a pretresla je i 100 kuća, bez konkretnih rezultata.

Ubistvo dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog događaja održana je i sednica Saveta bezbednosti UN.

Ubistvo na Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. i dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Vinovnici su ostali van domašaja pravde, kao i u slučaju ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa „Niš-ekspresa“ kod Podujeva.

U Goraždevcu danas živi manje od 1.000 Srba u potpunom albanskom okruženju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala