Ukrajinu čeka teška zima! A i Evropu…

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIZaleđeno granje drveta.Fotografija iz Kline - Kosovo i Metohija
Zaleđeno granje drveta.Fotografija iz Kline - Kosovo i Metohija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Ukrajini niti je bilo niti ima novca za stvaranje gasnih zaliha za zimu. Interesantno je da u Kijevu ne brinu previše tim povodom. Tu su tranzitni gasovodi! A Evropljani se hvataju za glavu, piše novinarka Sputnjika Jevgenija Krasilova.

Ukrajinski činovnici radosno raportiraju: međunarodni partneri obećali su 800 miliona dolara za kupovinu gasa za predstojeću zimu. Svetska banka dodeliće im 500 miliona. Ostalo će dobiti od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. 

Gas - Sputnik Srbija
Ukrajini preostaje samo da krade ruski gas

Kupovaće od Rusije, ali kasnije, obećali su u Kijevu i predstavili svoje grandiozne planove za budućnost. Očekuje se da će gas dolaziti iz Gruzije. Pomoći će im u tome prijatelji iz SAD koji su navodno obećali da će u Odesi izgraditi terminal za prijem tečnog gasa. Poznato je, međutim, da dubina u ovoj luci onemogućava prijem krupnih tankera. I tu je na delu jednostavan zakon: što je manja isporuka to je veća cena. Zbog toga će alternativne isporuke Ukrajini biti mnogo skuplje od kupovine gasa od Rusije. Ali to u Kijevu, izgleda, nikoga ne plaši. Oni ionako nemaju novca: sponzori će, vele, pomoći. 

Teško da će, međutim, Evropljani finansirati sumnjive projekte Kijeva. I sada međunarodne banke dodeljuju Ukrajini novac za kupovinu gasa ne zbog svoje dobrote nego zato što je za Evropu važno da se gasom snabdeva neprekidno i da ima garanciju da se njeni žitelji neće smrzavati. 

Što se tiče same Ukrajine, trenutne zalihe energenta jedva da će potrajati do sredine grejne sezone. Potrebno je kupiti još najmanje pet-šest milijardi kubnih metara gasa. Za to je potrebno još oko milijardu dolara. A ne zna se odakle nabaviti novac. Ukrajince, prema tome, čeka teška zima. Evropljani, sudeći po svemu, predosećaju da se i njima piše isto. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala