Euleks: Ivanoviću produžen pritvor zbog rizika od bekstva

© SputnikPrekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom.
Prekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rizik od bekstva i zastrašivanje svedoka razlozi su zbog kojih je lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji je u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici započeo štrajk glađu, produžen pritvor, tvrdi portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon.
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Prekid pregovora u Briselu — spas za Ivanovića

Solomonova je u izjavi za Tanjug rekla da je rešenjem od 6. avgusta ove godine predsedavajući sudija odbacio predlog za ukidanje sudskog pritvora kao neosnovan i da prema tumačenju sudije advokat odbrane nije izneo nikakav razlog koji bi opravdao ukidanje sudskog pritvora i njegovu zamenu blažom merom u ovoj fazi postupka.

„Predsedavajući sudija je mišljenja da nije došlo do značajnije promene okolnosti suđenja te da još uvek postoje rizici da bi okrivljeni mogao da pobegne, kao i mogućnost da će doći do zastrašivanja svedoka“, istakla je portparolka Euleksa.

Ona je podsetila da je sudski pritvor za okrivljenog Ivanovića poslednji put ocenjen krajem juna ove godine i produžen je do 26. avgusta 2015, a da je advokat odbrane podneo predlog 31. jula da se preispita zakonitost pritvora.

Prekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom. - Sputnik Srbija
Ivanović: Štrajkujem glađu, jer nemam drugog načina

„Sudski pritvor za okrivljenog koji je na suđenju obavezno se preispituje na svaka dva meseca. Međutim, pošto je lišavanje slobode lica koje nije proglašeno krivim konačnom odlukom izuzetak, dužnost sudije je da preispita takvu nepoželjnu i krajnju meru ukoliko su se promenile okolnosti koje opravdavanju njeno izricanje“, navela je ona.

To se dešava na jedan od dva načina: sudija saznaje da je došlo do promene okolnosti ili stranka zahteva novu ocenu, iznoseći nov dokaz koji opravdava promenu okolnosti, kazala je Solomonova.

Ivanović je štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici započeo 7. avgusta sa zahtevom da mu se omogući odbrana sa slobode u procesu koji se vodi protiv njega pred međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u ovom gradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala