Zašto od raka oboljevaju heroji 11. septembra

© AP Photo / Tina FinebergVatrogasci na Nultoj tački u Njujorku
Vatrogasci na Nultoj tački u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri hiljade i sedam stotina spasilaca, koji su prvi stigli do Svetskog trgovinskog centra nakon terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine, obolelo je od raka.

Od raka je obolelo 1.100 pripadnika njujorške Vatrogasne brigade, a broj obolelih policajaca i drugih spasilaca narastao je na 2.134, piše „Njujork post“. List navodi da među obolelima ima i 467 radnika i stanovnika tog dela Njujorka.

Glavni lekar Vatrogasne brigade Njujorka, doktor Dejvid Prezant, rekao je da se nakon napada na STC 11. 9. 2001. godine više od 2.100 vatrogasaca i medicinskog osoblja, koji su tada bili angažovani kao spasioci, penzionisalo zbog bolesti, i to u najvećoj meri zbog plućnih bolesti i raka.

„Zbog fizičke prirode njihovog posla, takve bolesti su ogroman udar na naše članstvo i njihove porodice“, rekao je lekar u izveštaju u čiji je posed došao „Njujork post“.

Sto devet pripadnika Vatrogasne brigade umrlo je od bolesti koje se dovode u vezu sa takozvanom „Nultom tačkom“, od čega je 44 umrlo od raka.

Istraživanja su pokazala da je rak tiroidne žlezde, debelog creva, prostate i krvi bio mnogo učestaliji kod vatrogasaca koji pomagali na „Nultoj tački“, nego kod onih koji tamo nisu bili angažovani.

© AP Photo / Stephen Chernin)Njujorški vatrogasci u akciji čišćenja ruševina na Nultoj tački
Njujorški vatrogasci u akciji čišćenja ruševina na Nultoj tački - Sputnik Srbija
Njujorški vatrogasci u akciji čišćenja ruševina na Nultoj tački

Zameniku šefa vatrogasne brigade Tomasu Rajliju, starom 58 godina, dijagnostikovan je rak krvi i tumor koji je nastao iza desnog oka. On je za „Njujork post“ izjavio da je to bio „ogroman šok“.

Rajli je 11. septembra iz svog doma na Long Ajlendu odjurio do vatrogasne stanice na Džekson hajtsu i poveo svoje kolege do „Nulte tačke“. Tamo su do 3 sata izjutra kopali u potrazi sa preživelima, a potragu su nastavljali svakog jutra te nedelje.

„Po čitav dan prašina od ruševina nam je uletala u oči. Konstantno smo ih brisali“, rekao je Rajli, koji je mesece proveo u potrazi za ostacima poginulih.

Rajli, otac troje dece, moraće do kraja života da se kontroliše na svakih šest meseci, u slučaju da se rak vrati ili proširi na drugo oko, piše list.

Rajli je lobirao da američki Kongres produži trajanje „Fonda za pomoć žrtvama 11. septembra“, koji omogućava medicinski tretman spasiocima koji su bili angažovani na „Nultoj tački“. Fond će biti ugašen oktobra 2016. godine. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala