Trovanti — kamenje koje oživi posle kiše (video)

© Youtube/screenshotTrovanti, kamenje koje raste
Trovanti, kamenje koje raste - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rumuniji i oblasti Valča možete pronaći jedinstveno i neobično kamenje — koje raste.

U blizini puta koji povezuju gradove Ramniku Valča i Targu Žiju, oko osam kilometara od Horeza u Rumuniji, nalazi se malo mesto Kostešti. Tu se može naći neobično kamenje koje se zove trovanti. Kamenje je bez oštrih ivica i ima oblik sfere.

Trovant je inače geološki termin koji se često koristi u Rumuniji i znači cementirani pesak. Nakon velikih kiša, „kamenje trovanti“ veličine od šest do osam milimetra mogu da narastu, u proseku, od šest do deset metara, objavljeno je na portalu Nacionalne geografije.

Kamenje je gotovo identično. Ima nastavke koji podsećaju na korenje, a stručnjaci još uvek ne mogu da odgonetnu šta oni predstavljaju i čemu služe.

Pored toga, baš kao i čuveno kalifornijsko kamenje u Dolini smrti, za trovante nije neobično ni da se sami „prošetaju“, tj. da se premeštaju! 

Stručnjaci veruju da je ovo kamenje nastalo prilikom snažnih seizmičkih aktivnosti nakon potresa tla koji su se dogodili pre nešto manje od šest miliona godina. 

Kako naučnici ističu, kamenje „raste“ najverovatnije zbog visokog nivoa mineralnih soli koje se nalaze ispod kore kamena. Nakon što se soli pokvase, hemikalija se širi, stvara pritisak u odnosu na pesak i kamenje se uvećava. 

Oblast u kojoj se ovo kamenje nalazi postala je svojevrstan muzej — „Muzej trovanta“ — koji je danas pod zaštitom Uneska.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala