Holandski ekspert: Rano izvoditi zaključke o „Buku“

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaRakteni sistem "Buk"
Rakteni sistem Buk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Glavnog tužilaštva Holandije i predstavnik međunarodnog tima koji istražuje okolnosti prošlogodišnjeg pada malezijskog „boinga“ iznad Ukrajine Vim de Brin rekao je da se istraga pronađenih olupina nastavlja i da je rano da se govori o njihovom poreklu.

De Brin na taj način nije potvrdio izveštavanje mnogih zapadnih medija o tome da fragment koji trenutno istražuju međunarodni eksperti navodno pripada „ruskom ’Buku‘“.

„Ne, još se vodi istraga“, izjavio je on, odgovarajući na pitanje televizije Raša tudej.

Mesto pada aviona „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“ - Sputnik Srbija
RT predala Holandiji informaciju o ostacima „boinga“

De Brin je naglasio da je za utvrđivanje takvih detalja potrebno okončati istragu. Prema njegovim rečima, u ovom momentu je poznato samo to da su fragmenti pronađeni na istoku Ukrajine. 

„Bilo kakve izjave o poreklu olupina su preuranjene. Kada će se pojaviti rezultati istrage nije poznato“, objasnio je stručnjak. „Postoje samo podaci da su pronađeni u istočnom delu Ukrajine. To je sve.“

Prethodno je u zajedničkom saopštenju za medije međunarodnog tima istražitelja i Saveta za bezbednost Holandije koji se bave istragom okolnosti nesreće saopšteno da komisija za sada ne može da izvede zaključak o uzročno-posledičnoj vezi pronađenih fragmenata i rušenja aviona.

Deo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“ - Sputnik Srbija
Holandija traži od „Raša tudej“ dokaze o MH-17

U saopštenju kancelarije holandskog državnog tužioca se navodi i da su delovi projektila, moguće „Buk“ rakete zemlja-vazduh, sada u posedu Holandskog odbora za bezbednost, koji sprovodi civilnu istragu nesreće. Niz zapadnih medija, međutim, saopštio je danas da eksperti istražuju delove „ruske rakete“. Naslovi s takvim zapažanjima objavljeni su na engleskim verzijama sajta Bi-Bi-Sija, Rojtersa, Internešenel biznis tajmsa i En-Bi-Si njuza.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova izjavila je da zapadni mediji vode informacionu kampanju protiv Rusije nakon rušenja MH17.

„Odmah nakon avionske nesreće počela je neosnovana kampanja protiv Rusije u medijima. I ne samo što su to činili zapadni mediji, nego su to činili na osnovu izjava zvaničnika koji nisu zazirali od apsolutnog odsustva dokaza“, izjavila je Zaharova.

Ukrajinski protivraketni sistem Buk-M1 - Sputnik Srbija
Tviteraši otkrili ukrajinski „buk-M1“ posle poricanja Kijeva

Specijalisti ruskog koncerna „Almaz-Antej“ su još u junu ustanovili da je putnički avion oboren protivvazdušnom raketom „Buk-M1“, koju ima Ukrajina, a koja se u Rusiji ne proizvodi još od 1999. godine.

Avion koji je leteo od Amsterdama ka Kuala Lumpuru je srušen u julu 2014. kod sela Grabovo u Donjeckoj oblasti na jugu Ukrajine, a svih 298 osoba u njemu je poginulo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala