Asanž i Varufakis objavili rat TTIP-u (video)

© Sputnik / Virginia UzalProtesti u Madridu protiv TTIP
Protesti u Madridu protiv TTIP - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vikiliks je zvanično pokrenuo internet kampanju čiji je cilj da se sakupi 100.000 evra za onoga ko otkrije odredbe Transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini (TTIP) o kome u najvećoj tajnosti pregovaraju SAD i Evropska unija.

Cilj sporazuma je uspostavljanje jedinstvenog tržišta sa obe strane Atlantika.

„Tajnost ugovora baca senku na budućnost evropske demokratije. Pod plaštom ovog sporazuma kriju se privatni interesi, kao što smo nedavno videli na primeru finansijske opsade grčkog naroda“, poručio je Džulijan Asanž.

Ovaj sporazum „utiče na život svih Evropljana i uvlači Evropu u dugotrajni sukob sa Azijom. Vreme je se stane na put njegovoj tajnovitosti“, napisao je osnivač Vikiliksa koji od 2012. godine živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se sklonio zbog sudskog postupka koji protiv njega vode švedske vlasti.

Među prvim donatorima su bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis i britanski novinar Glen Grinvald, koji je objavio dokumente Edvarda Snoudena o ogromnim razmerama špijunaže američke obaveštajne agencije NSA.

„Potrebno je podržati transparentnost u evrozoni, kao i u trgovinskim pregovorima koji na nju utiču. Uključite se!“, napisao je Varufakis na Tviteru.

Vivijen Vestvud pozira za kampanju Umetnici protiv TTIP - Sputnik Srbija
Vivijen Vestvud: Američki sporazumi vode u „orvelizaciju“ sveta

U Asanžovu kampanju se uključila i modna kreatorka Vivijen Vestvud, jedna od ikona pank pokreta u Velikoj Britaniji. Vikiliks je već skupio 80.380 evra od 1.603 donatora.

Vikiliks je ranije pokrenuo sličnu kampanju protiv Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini, još jednog  sporazuma o kome SAD pregovaraju sa Japanom, Meksikom, Kanadom, Australijom, Malezijom, Čileom, Singapurom, Peruom, Vijetnamom, Novim Zelandom i Brunejom. Ukoliko bude postignut, to će biti najveći trgovinski sporazum u istoriji, koji bi regulisao 40 odsto globalne ekonomije i diktirao živote više od milijardu ljudi.

Sadržaj sporazuma se krije od javnosti kao najbrižljivije čuvana državna tajna, iako se njime ne samo ustanovljuju nova pravila trgovine, već se i menjaju postojeće finansijske, pravne i socijalne norme. Pored odredbi o regulisanju trgovine, sporazumi se bave određivanjem pravila na internetu, regulisanjem industrije i zdravstvenog sistema, privatizacijom i bankarskim sektorom.

Za protivnike Transatlantskog i Transpacifičkog sporazuma namera je da se svetu nametne neoliberalna politika čija će pravila određivati multinacionalne kompanije koje će imati veća ovlašćenja od država.

Pregovori o Transatlantskom sporazumu su intenzivirani 2013. godine, a njegovo potpisivanje je predviđeno do kraja ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala