Kraj grčke drame

© AP Photo / Petros GiannakourisGrčka
Grčka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Atina i njeni međunarodni kreditori postigli su jutros dogovor o trećem paketu finansijske pomoći, čime Grčka izbegava bankrot i ostaje u evrozoni.

„Sporazum je postignut. Trenutno se pregovara o nekim sitnim detaljima“, izjavio je neimenovni zvaničnik Ministarstva finansija Grčke posle maratonskih pregovora tokom noći u Atini, preneo je Rojters.

Zvaničnici Grčke su se i nadali da će do danas postići sporazum sa poveriocima, koji će biti poslat na odobrenje Parlamentu u Atini do 18. avgusta.

Aleksis Cipras i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Nemačka zaradila 100 milijardi evra od grčke krize

U pregovorima o novom paketu pomoći su učestvovali grčki ministri finansija i ekonomije Euklid Cakalotos i Jorgos Statakis i predstavnici Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropskog stabilizacionog mehanizma.

Atini se žurilo da završi sporazum o novom programu o približno 86 milijardi evra do utorka kako bi dobila prvu tranšu do 20. avgusta, kada se suočava sa plaćanjem duga Evropskoj centralnoj banci.

Ukoliko nacrt memoranduma o razumevanju i ponovljena analiza održivosti grčkog duga budu spremni kao što  je predviđeno planom, očekuje se da će ih Vlada Grčke i Parlament odobriti do četvrtka, što bi otvorilo put za sednicu ministara finansija evrozone u petak.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala