Tači protiv Vučićeve ideje o danu sećanja

© AFP 2023 / PHOTO/STRHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači nazvao je neprihvatljivom inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, javila je Al Džazira.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Milanović odbacio Vučićev predlog o danu sećanja

„To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje istorije. Ne možemo izjednačiti one koji su podsticali, organizovali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju“, naveo je na društvenim mrežama Tači, koji je i potpredsednik kosovske vlade.

Prema njegovim rečima, pomirenje mora biti u službi budućnosti, a ne za „dnevnu politiku i stvaranje medijskog spektakla“.

Nešto ranije, Vučićevu inicijativu je, i pre nego što je taj predlog dobio zvaničnu formu, odbio premijer Hrvatske Zoran Milanović.

„Uz dužno poštovanje i saučešće, niti mi ikome propisujemo praznike i dane žalosti, niti će iko to nama“, rekao je Milanović, prenela je agencija „Hina“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Verujem Tomislavu Nikoliću

Vučić je juče najavio da će na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču predložiti zajednički dan sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

On je na konferenciji za novinare kazao da će na skupu 27. avgusta u Beču, ali i pre toga, predložiti svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, da se kod nas na Zapadnom Balkanu pronađe jedan zajednički dan sećanja na sve žrtve, koje ne bismo razlikovale po nacionalnoj pripadnosti. 

Inicijativu je podržao predsednik Republike Srpske, koji je istakao da je to dobra inicijativa koja dolazi u pravom trenutku i deo je kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i saradnje u regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala