Nemačkom vojnom atašeu odbijena viza za Rusiju

© Flickr / Jon WorthNemačka zastava
Nemačka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije odbilo je da izda vizu nemačkom brigadnom generalu Gertu Gaveleku koji je trebao da radi kao vojni ataše u Ambasadi Nemačke u Rusiji, piše Špigl.

Prema informacijama lista, ovaj korak je postao „odgovor“ na akcije nemačke strane — Nemačka je ranije odbila da izda vizu ruskom vojnom zvaničniku, koji je planirao poslovno da putuje za Berlin.

Saopšteno je da je tokom rutinske provere Federalna služba za zaštitu ustava u Kelnu pronašla da je biografija ruskog državljanina „nedopustiva“. Šta se nalazi iza toga, nije saopšteno.

List navodi da je u prošlosti ruski vojni ataše radio za jednu od mnogobrojnih specijalnih službi zemlje.

Što se tiče Gaveleka, njegova biografija nije tajna za ruske kolege. To je prvo vojno lice iz istočne Nemačke koje je dobilo generalski čin nakon ujedinjenja zemlje. Gavelek se školovao u ruskoj vojnoj akademiji u Moskvi i slobodno govori ruski.

Prošle godine iz Moskve je bila proterana službenica nemačke Ambasade Zabine Štjor. „Visokopostavljeni diplomata, čiju analitiku su posebno cenili u MIP-u Nemačke“, prema informacijama lista nervirala je rusku stranu.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala