Keri: Rat u Vijetnamu je bio diplomatski poraz

© AP Photo / MLADEN ANTONOVDžon Keri
Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da iskustvo SAD u Vijetnamu treba da bude upozorenje za političare koji "žure u rat".

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u toku posete Vijetnamu da odnos između te dve zemlje treba da služi kao primer svetu.

On je naveo da je sukob koji je završen pre 40 godina označio "diplomatski neuspeh", koji zagovornici rata treba da imaju na umu.

Keri je izjavio da iskustvo SAD u Vijetnamu treba da bude upozorenje za političare koji "žure u rat".

Džon Keri - Sputnik Srbija
Keri: Napad Izraela na Iran bi bio ogromna greška

"Ovde se danas prisećam nedavnog razgovora sa ljudima koji nehajeno govore o ratu sa drugim državama. U iskušenju sam da kažem: Vi nemate ideju o tome što pričate.

Naravno, postoje vremena kada ne bi postojao drugi izbor nego odlazak u rat, ali to nije nešto što treba požurivati i prihavatati da se ne ispitaju druge opcije. Rat koji je trajao ovde pre pola veka, podelio je obe zemlje i potiče iz najdubljih neuspeha diplomatskih uvida i političkih vizija", naveo je Keri.

Džon Keri - Sputnik Srbija
Keri: Iran će napraviti bombu ako Kongres odbije sporazum

Do danas odnosi između SAD i Vijetnama mogu se opisati kao "duboka i blagovremena lekcija" ostatku sveta, ocenio je Keri.

"Vijetnam i naše podeljeno iskustvo od konflikta do prijateljstva prolaze kroz moje misli kad se suočavam sa problemima koji postoje danas. To što stojimo ovde, proslavljajući 20 godina od normalizacije odnosa je dokaz da nismo osuđeni da ponavljamo greške iz prošlosti. Imamo mogućnost da prevaziđemo gorčinu i da neprijateljstvo zamenimo poštovanjem", rekao je sekretar u svom govoru.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala