Euleks pokušava da ućutka bivšu tužiteljku

© AP Photo / Visar KryeziuMarija Bamije
Marija Bamije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša tužiteljka Euleksa Marija Bamije tvrdi da evropska misija pokušava da je ućutka. Euleks je zapretio da će krivično da goni nju i njene branioce ukoliko iznesu detalje iz optužbe za korupciju „trećim stranama", u koje spadaju i potencijalni svedoci.

Kada je u oktobru prošle godine izbio skandal o korupciji u Euleksu, britanska tužiteljka Marija Bamije je u javnosti postavila sledeće pitanje:

„Kako možemo da radimo kada naši šefovi večeraju sa mafijašima?“

Bamijeova se od 2008. godine bavila krivičnim slučajevima kao tužilac u nezavisnom istražnom telu unutar Euleksa. Suspendovana je nakon što je prištinski list „Koha ditore“ u oktobru prošle godine objavio dokumente koji ukazuju na korupciju među sudijama u misiji. Iako je tvrdila da ona nije izvor prištinskom listu, novi šef misije Gabrijele Meuči, odlučio je da je vreme da ode jer pati od „premorenosti“.

Aleksandar Jablanović - Sputnik Srbija
Jablanović: Dobro je da sud za zločine OVK ne bude na Kosovu

Bamije, koja se u međuvremenu vratila u London gde je podnela tužbu protiv Euleksa, sada tvrdi da evropska misija pokušava da je ućutka.

Euleks je zapretio da će krivično da goni i nju i njene branioce iz britanske advokatske kancelarije „Bajndmens“ ukoliko iznesu detalje iz optužbe za korupciju „trećim stranama“, u koje spadaju i potencijalni svedoci.

Za Pitera Delija, koji zastupa Bamijeovu, cilj Euleksa je da im onemogući da stupe u kontakt sa svedocima.

„Pretnja protiv mene i mog klijenta, zajedno sa krajnje neuobičajenim zahtevom da se procedure drže u potpunoj tajnosti i anonimnosti, nisu u skladu sa Euleksovom funkcijom zaštitnika vladavine prava“, stoji u saopštenju advokatske kancelarije.

Njen šef Šah Kureši smatra da je pretnja krivičnim gonjenjem braniocima samo zato što zastupaju klijente „ozbiljan napad na vladavinu prava u Velikoj Britaniji“.

Euleks, naime, može da zatraži izručivanje osumnjičenih iz Velike Britanije ili pokretanje evropske poternice protiv njenih građana. To bi značilo da bi Bamijeovoj i njenim advokatima na Kosovu sudili oni koje optužuje za korupciju.

Za britansku tužiteljku to je vrhunac trogodišnje kampanje koju Euleks vodi protiv nje i dokaz dokle su sudije iz ove misije spremne da idu kako bi sprečili da se istraže njene tvrdnje.

Kapija Haškog suda - Sputnik Srbija
Specijalni sud za zločine OVK u Hagu?

U izveštaju iz 2012. godine upozorila je nadređene da postoji osnovana sumnja da su u korupciju umešani italijanski sudija Frančesko Florit, u to vreme predsednik sudskog veća Euleksa, i glavni tužilac Jaroslava Novotna.

Sumnje su pobudili snimci telefonskih razgovora Ilira Tolaja, bivšeg sekretara Ministarstva zdravlja u Prištini, koji je 2012. godine uhapšen na osnovu optužbi za pronevere na tenderima i utaju poreza. Njegovi posrednici su ga uveravali da su sudija i glavna tužiteljka spremni da se nagode.

Bamijeova je ukazala i na vezu Euleksa sa slučajem Fatmira Ljimaja, bivšeg ministra saobraćaja, koji je osumnjičen za organizovani kriminal i proneveru, i Envera Sekiraka, koji je Interpolu poznat kao jedan od šefova mafije na Kosovu. Ali izveštaj je nestao, i istraga nije pokrenuta.

Unutrašnja istraga protiv Florita je pokrenuta 2013. godine, na osnovu informacija koje je dostavila nemačka obaveštajna služba, dok je Novotna izbegla istragu.

Ovaj slučaj je ponovo otvorio pitanje svrsishodnosti Euleksa i načina na koji se vodi evropska spoljna politika.

Euleks je koštao više od milijardu evra od kad je osnovan sa idejom da uspostavi vladavinu prava na Kosovu nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine. Evropska unija je od 1999. do 2013. godine uložila više od pet milijardi evra u Kosovo.

Priština - Sputnik Srbija
Kosovo se kreće ka anarhiji

Italijan Anreja Kapusela, čija je knjiga „Podizanje države na Kosovu: demokratija, korupcija i Evropska unija na Balkanu" upravo izašla na engleskom, smatra da je situacija u kojoj se danas nalazi Kosovo, gora nego što je bila pre dolaska Euleksa.

Nakon što je skandal korupcije dobio šire razmere i zaintrigirao evropsku štampu, šef evropske diplomatije Federika Mogerini je poverila istragu o ovom slučaju Žanu Polu Žakeu, koji je od 1992. do 2008. bio na čelu pravne službe Saveta Evropske unije, institucije koja je odobrila mandat Euleksa.

U izveštaju koji je u aprilu uputio Mogerini, Žake se slaže da je trebalo pokrenuti istragu na osnovu navoda do kojih je došla Bamije, ali ocenjuje da Euleks nije pokušao da zataška slučaj već da je u pitanju — administrativna greška.

Žake ipak konstatuje da je na Kosovu „sveprisutna korupcija", a da „pravni sektor nije izuzetak", kao i da Euleks, čijih hiljadu i šesto članova košta EU 111 miliona evra godišnje, ne treba da postoji ukoliko se ne reformiše.

Britanska tužiteljka poručuje da je pokušaj Euleksa da je ućutka neće uplašiti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala