Japanci traže izvinjenje od SAD zbog Hirošime

© REUTERS / US ArmyBombardovanje Hirošime 6. avgusta 1945.
Bombardovanje Hirošime 6. avgusta 1945. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema podacima novog anketiranja koje je u Japanu za Sputnjik sprovela kompanija „Populus“, većina Japanaca (61 odsto) smatra da Amerika treba zvanično da se izvini zbog atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija, dok 74 odsto anketiranih smatra da rat ne može da služi kao opravdanje za ovo bombardovanje, jer je poginulo na hiljade civila.

Samo 11 odsto anketiranih Japanaca smatra da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da se izvine. Oko 30 odsto nema stav, a to su pre svega mladi između 18 i 24 godine. Od tog uzrasta, 40 odsto anketiranih je odgovorilo „ne znam“.

Sa tvrdnjom da je cilj bombardovanja bio da se okonča rat složilo se samo 10 odsto anketiranih Japanaca, dok tvrdnja da rat ne može da služi kao opravdanje za bombardovanje opisuje stav 74 odsto Japanaca.

Anketiranje je za Sputnjik sprovela agencija „Populus“ u okviru projekta „Sputnik. Mišljenja“ od 29. jula do 2. avgusta 2015. godine. Uzorak je činilo 1.004 ispitanika u Japanu. Anketiranje je sprovedeno preko interneta.

Uzorak reprezentuje stanovništvo po polu, uzrastu i mestu stanovanja. Interval poverenja za podatke u celini je iznosio +/- 3,1 odsto pri verovatnoći poverenja od 95 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala