„Oluja“ − nastavak zločina iz 1941. (video)

© Tanjug / Oksana ToskićPatrijarh Irinej, parastos stradalim Srbima u "Oluji"
Patrijarh Irinej, parastos stradalim Srbima u Oluji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na platou ispred Crkve svetog Marka u Beogradu danas je, na Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, održan parastos Srbima stradalim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović poručio da je ono što se naziva „Olujom“ i „Bljeskom“ bio bljesak mržnje.

Posle parastosa mitropolit Amfilohije Radović rekao je da ono što se naziva „Olujom“ i Bljeskom bio „bljesak mržnje, opake i bratoubilačke“, navodeći da je „Oluja“ ispunjena bratoubilaštvom i bogoubilaštvom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Hrvatska poručila Srbima da se ne vraćaju

Amfilohije je rekao da ne postoji vek koji je bio više zločinački i više bratoubilački od 20. veka u kome su stradali svi evropski narodi, a naročito jevrejski i srpski, koji je, kako je naveo, takođe prinet na žrtvenik tog novog evropskog poretka počevši od Prvog svetskog rata, pa sve do danas.

On je ukazao da su zločini u „Oluji“ nastavak zločina iz 1941. godine i poručio da su neophodni bratska ljubav i pokajanje pre svega onih koji na zločinu otvaraju budućnost svog naroda.

Mitropolit je naveo da su Kosovo i Metohija oteti nasiljem EU, NATO i SAD.

Mladen Markač i Ante Gotovina - Sputnik Srbija
Hrvatski ministar: Gazimo za Gotovinu i Markača

Parastos je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve gospodin Irinej, a prisustvovali su mu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, zamenik predsednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević, kao i veliki broj građana.

Posle parastosa formirana je kolona koja se uputila do Centra Sava, gde će biti održana Memorijalna akademija.

Na početku parastosa predstavnici Udruženja izbeglica i kolonista Alibunar razvili su transparent na kome je pisalo „Oluja = zločin“, a pre parastosa građani su palili sveće u priprati.

Na parastosu su pročitana imena ubijenih i nestalih tokom i posle akcije „Oluja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala