Izvor Une — zaboravljeni biser Krajine

Pratite nas

Jedan od najlepših izvora u Evropi leži zavučen u stenovitim planinama Like. Staza do samog vrela reke je uređena pre nekoliko godina kako bi svi posetioci mogli da vide ovo čudo prirode, koje bi trebalo da bude proglašen za nacionalni park. Međutim, izvor Une svake godine obiđe mali broj turista…

 

© Sputnik / Bogdan PantićDolina reke Une. Sa leve strane vidi se tok reke Une kako krivuda kroz dolinu. Sa desne strane vidi se novi kanal koji je prokopan posle Dugog svetskog rata kako bi se smanjila plavljenja koja se događaju u proleće, najčešće u mesecu martu, zbog otapanja snega sa okolnih brda i planina, kada cela dolina na nekoliko dana bude poplavljena.
Dolina reke Une - Sputnik Srbija
1/12
Dolina reke Une. Sa leve strane vidi se tok reke Une kako krivuda kroz dolinu. Sa desne strane vidi se novi kanal koji je prokopan posle Dugog svetskog rata kako bi se smanjila plavljenja koja se događaju u proleće, najčešće u mesecu martu, zbog otapanja snega sa okolnih brda i planina, kada cela dolina na nekoliko dana bude poplavljena.
© Sputnik / Bogdan PantićPravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Srbu podignuta 1877. godine. Spaljena je u Drugom svetskom ratu, da bi 1970. godine bila obnovljena. Minirana je nakon završetka rata 1995, a ponovo je obnovljena 2011. godine.
Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Srbu - Sputnik Srbija
2/12
Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Srbu podignuta 1877. godine. Spaljena je u Drugom svetskom ratu, da bi 1970. godine bila obnovljena. Minirana je nakon završetka rata 1995, a ponovo je obnovljena 2011. godine.
© Sputnik / Bogdan PantićReka Una izvire u Republici Hrvatskoj u Lici između mesta Donja Suvaja i Neteka, blizu Srba.
Reka Una - Sputnik Srbija
3/12
Reka Una izvire u Republici Hrvatskoj u Lici između mesta Donja Suvaja i Neteka, blizu Srba.
© Sputnik / Bogdan PantićNjena dužina iznosi 212,5 kilometara.
Reka Una - Sputnik Srbija
4/12
Njena dužina iznosi 212,5 kilometara.
© Sputnik / Bogdan PantićVeći deo toka reke Une nalazi se u Bosni i Hercegovini...
Slap na reci Uni - Sputnik Srbija
5/12
Veći deo toka reke Une nalazi se u Bosni i Hercegovini...
© Sputnik / Bogdan Pantić...a dobrim delom je pogranična reka između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Slap na reci Uni - Sputnik Srbija
6/12
...a dobrim delom je pogranična reka između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
© Sputnik / Bogdan PantićPoznata je po brojnim slapovima duž svog toka, koji počinju nedaleko od samog izvora reke.
Prvi slap na reci Uni - Sputnik Srbija
7/12
Poznata je po brojnim slapovima duž svog toka, koji počinju nedaleko od samog izvora reke.
© Sputnik / Bogdan PantićNajveći slapovi na Uni se nalaze u Bosni i Hercegovini, kod Martin Broda i Donjih Štrbaca, koji je poznatiji kao Štrbački buk.
Slapovi i vrelo Une - Sputnik Srbija
8/12
Najveći slapovi na Uni se nalaze u Bosni i Hercegovini, kod Martin Broda i Donjih Štrbaca, koji je poznatiji kao Štrbački buk.
© Sputnik / Bogdan PantićReka Una se uliva u reku Savu na teritoriji Republike Srpske kod mesta Jasenovca.
Izvor reke Une - Sputnik Srbija
9/12
Reka Una se uliva u reku Savu na teritoriji Republike Srpske kod mesta Jasenovca.
© Sputnik / Mina KuršumlijaPrema legendi reka Una je dobila ime od rimskih legionara koji su kada su je ugledali uzviknuli: „Una“, što u prevodu znači „Jedna“, odnosno jedina takva u svetu.
Izvor reke Une - Sputnik Srbija
10/12
Prema legendi reka Una je dobila ime od rimskih legionara koji su kada su je ugledali uzviknuli: „Una“, što u prevodu znači „Jedna“, odnosno jedina takva u svetu.
© Sputnik / Lazar TurenjaninIzvor reke Une nalazi se na 448 metara nadmorske visine ispod planina Ličke Plješivice i Stražbenice, a temperatura vode na samom izvoru iznosi svega 8 stepeni Celzijusovih.
Izvor reke Une - Sputnik Srbija
11/12
Izvor reke Une nalazi se na 448 metara nadmorske visine ispod planina Ličke Plješivice i Stražbenice, a temperatura vode na samom izvoru iznosi svega 8 stepeni Celzijusovih.
© Sputnik / Bogdan PantićItalijanski speleoronilac Luiđi Kasati istraživao je 2007. godine dubinu i izgled izvora reke Une. Tokom zaranjanja uspeo je da dođe do dubine od 205 metara.
Izvor reke Une - Sputnik Srbija
12/12
Italijanski speleoronilac Luiđi Kasati istraživao je 2007. godine dubinu i izgled izvora reke Une. Tokom zaranjanja uspeo je da dođe do dubine od 205 metara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala