Koliko su Kusta i Depardje opasni za Ukrajinu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaŽerar Depardje
Žerar Depardje - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Demokratske“ vlasti u Kijevu smislile su način da kulturu podele na crnu i belu, pomažući tako narodu da se razabere u teškoj dilemi — koja umetnost je prijateljska, a koja je neprijateljska. Ministarstvo kulture sastavilo je „belu listu“, koju čine poznati svetski umetnici, „prijatelji Ukrajine“.

Ona je, nažalost, znatno kraća od „crne“ i broji svega 34 imena.    

Na njoj su se našli: Arnold Švarceneger, Džordž Kluni, Mila Jovović, Pedro Almadovar i drugi svetski umetnici, uključujući i ruske javne ličnosti, koji „podržavaju teritorijalnu celovitost Ukrajine“.

„Pravljenje ’belog spiska‘ je znak zahvalnosti i poštovanja prema onim stranim državljanima koji se ne plaše da budu na strani istine, pravde i jednostavne ljudske savesti“, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva kulture.

Žerar Depardje - Sputnik Srbija
Depardjeu zabranjen ulaz u Ukrajinu na pet godina

Kao što je poznato, pre toga su ukrajinske vlasti zabranile na pet godina ulazak u zemlju francuskom glumcu sa ruskim pasošem Žerardu Depardjeu. Na ukrajinskoj „crnoj listi“ našli su se i srpski režiser Emir Kusturica, kompozitor Goran Bregović, holivudski glumac Stiven Sigal, američki reditelj Oliver Stoun i još skoro šest stotina umetnika i kulturnih radnika iz celog sveta, a ponajviše iz Rusije. Svi oni se smatraju „pretnjom za nacionalnu bezbednost te zemlje“.

Na koji način oni ugrožavaju Ukrajinu nije rečeno, ali Kijev se odlučno obračunava sa svim onim glumcima, režiserima, piscima, scenaristima, muzičarima i drugim javnim ličnostima, koji podržavaju politiku Rusije prema Ukrajini i predsednika Putina, i sa svima onima koji su se osmelili da imaju sopstveno mišljenje i još gore — usudili se da ga kažu naglas.

Imena učesnika „crne liste“ ubuduće neće smeti da se spominju u ukrajinskim medijima, biće im zabranjen ulazak u tu zemlju, njihovi filmovi biće skinuti sa bioskopskih repertoara, a pesme sa televizija i radio-stanica.

Depardje, koji je 2013. godine lično iz Putinovih ruku dobio ruski pasoš, a nedavno izjavio i da je „spreman da umre za Rusiju“, naljutio je ukrajinske vlasti jer je lani u Rigi izjavio da „voli Rusiju i Ukrajinu, koja je sastavni deo Rusije“. 

Na crnoj listi je i Emir Kusturica jer  je više puta javno podržao „okupacionu politiku Rusije“, i pozdravio povratak Krima u sastav Ruske Federacije. On se, međutim, previše ne uzbuđuje: Meni to, ipak, neće smetati da snimam filmove i za Ukrajinu“, izjavio je nedavno, ističući da i ta odluka svedoči da u Ukrajini „caruju propaganda i cenzura“.

Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Kusturica: Amerika izazvala rat u Ukrajini

Goranu Bregoviću i njegovom „Orkestru za svadbe i sahrane“ u martu je zabranjen nastup u Kijevu zato što je prethodno svirao na Krimu. 

Sigal je „kažnjen“ zbog prijateljstva sa Putinom i prošlogodišnje posete krimskom poluostrvu, a Stoun zbog snimanja dokumentarnog filma o svrgnutom ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču.

Lista „opasnih pojedinaca“, na kojoj već neko vreme radi Ministarstvo kulture, Služba bezbednosti, ali i građanski aktivisti, još nije gotova. Ona se neprestano prepravlja i dopunjava, pa se može očekivati da bude još duža.

Po svemu sudeći „demokratski“ režim u Kijevu rešio je da prekine sve kulturne i istorijske veze koje je ima sa Rusijom, i da „očisti“ svoju teritoriju od svega što je rusko, pa su u Ukrajini su zabranjeni i ruski filmovi i televizijski serijali, koji popularizuju „zemlju-agresora“.

Zamenik ministra kulture RF Vladimir Aristrahov ovakve poteze Kijeva smatra u najmanju ruku — čudnim.

„Kultura i umetnost se ne dele na belo i crno. Svako ima svoje mišljenje sa kojim možemo da se složimo ili ne, ali deliti na ’crne‘ i ’bele‘ liste — na neprijatelje i prijatelje je kontraproduktivno“, izjavio je Aristrahov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala