SAD su bile protiv Palestine u Unesku, videćemo ih na Kosovu

© WikipediaUnesko (logo)
Unesko (logo) - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ne mora da znači da bi zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova mogle da glasaju i za njegovo članstvo u Unesku, kao i da očekuju da Kosovo neće postati članica te organizacije.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić Banu: Kosovo ne može u Unesko

„To što su pojedine zemlje priznale nezavisnost ne znači da će doneti jednu takvu odluku, a s druge strane Srbija je vodila politiku koja je u međunarodnim odnosima imala korektan odnos prema zahtevima pojedinih zemalja i sada je red da te zemlje imaju korektan odnos prema njoj i prema zahtevima Srbije“, rekao je Dačić za RTS.

On je kazao da se tako radi u međunarodnim odnosima i da „drugačiji odnos ne bismo mogli da prihvatimo“.

Dačić je podsetio da je Priština poslala pismo Unmiku u UN sa željom da dostavi Unesku njihov zahtev za prijem za članstvo.

„U ovoj sada fazi, Ujedinjene nacije će sigurno odbiti taj zahtev Prištine jer je on pravno neutemeljen i Rezolucija 1244 govori sasvim drugačije“, rekao je Dačić i dodao da se u prvom koraku može očekivati da ga Unmik neće preporučiti Unesku, odnosno da će UN odbiti zahtev Prištine da preporuče i pošalju Unesku zahtev za prijem Kosova u tu organizaciju.

Kako je kazao, pošto će sigurno propasti ta ideja preko UN, jer ne mogu da pređu preko rezolucije koju su doneli, moguće je da će Priština potražiti zemlju koja će to uraditi u samom Unesku.

Direktor Kancelrije Kosovo i Metohija Marko Đurić - Sputnik Srbija
Prijem Kosova u Unesko — civilizacijski poraz

„Mislim da je jasno da ima dosta zemalja koje će se same ponuditi, onda dolazimo polako na stvar matematike, jer Savet Uneska ima 58 članica, od kojih su 33 priznale Kosovo, i na tom nivou potrebna je prosta većina, a kad ta odluka dođe na Generalnu konferenciju u novembru, potrebna je dvotrećinska većina i tu je sada naša šansa“, rekao je Dačić.

On je kazao da ne znači da će zemlje koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova doneti jednu takvu odluku.

„Nisam siguran da će sve zemlje koje su priznale Kosovo glasati za prijem Kosova u Unesko, a nažalost nisam siguran ni da će sve zemlje koje nisu priznale Kosovo glasati protiv članstva“, kazao je Dačić.

On je naveo primer da su SAD bile protiv prijema Palestine u Unesko i da će se videti kako će se odnositi prema zahtevima Kosova.

„Mislim da koordiniranom politikom koju vodimo na nivou Vlade Srbije dovodimo do toga da smo počeli da imamo rezultate na međunarodnom planu“, rekao je Dačić.

On je dodao da mnoge zemlje pokazuju interes da sarađuju i ne naruše odnose sa Srbijom.

„To je bio osnovni razlog zašto su gotovo sve zemlje otkazale učešće na vojnoj paradi u Zagrebu“, kazao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala