Džihadi Džon u Siriji

© Foto : screenshot/youtubeDžihadi Džon, ilustracija
Džihadi Džon, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka Vlada ima indicije da se ozloglašeni Džihadi Džon, koji je postao poznat javnosti kada je u avgustu 2014. odrubio glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju, a na snimcima je vređao i pretio zapadnim silama držeći nož na vratu taocima, živ i da se najverovatnije krije u „prestonici“ Islamske države, sirijskom gradu Raki.

To su rekla dvojica američkih zvaničnika za američku televiziju Si-En-En. Njih dvojica nisu precizirali na osnovu kojih obaveštajnih podataka se došlo do tog saznanja, ali su istakli da se veruje da je Džihadi Džon bio na jednom određenom mestu u određeno vreme, prenosi Tanjug.

Oni su dodali da bilo koja informacija o njegovoj lokaciji povećava šanse koaliciji koju predvode Sjedinjene Američke Države da uspešno dođu do njega.

Džihadi Džon, ilustracija - Sputnik Srbija
Džihadi Džon pobegao od Islamske države?

Emvazi je na listi najtraženijih kod američke vlade, jer je ubijao američke, zapadne i japanske taoce.

Poznat po imenu Džihadi Džon, maskirani džihadista Islamske države koji je bio zadužen za odrubljivanje glava zarobljenicima je Muhamed Emvazi, Britanac iz zapadnog Londona.

Poreklom iz Kuvajta, u srednjim dvadesetim godinama, pretpostavlja se 27, godinama unazad je poznat britanskim sigurnosnim službama. Izabrali su da ne otkrivaju javnosti njegov identitet iz operativnih razloga.

Emvazi je u “žižu javnosti” prvi put dospeo u avgustu 2014. godine, kada je brutalno ubio američkog novinara Džejmsa Folija. Posle toga je presudio još jednom američkom novinaru, Stivenu Sotlofu, britanskom humanitarcu i hrvatskom zetu Dejvidu Hajnsu, britanskom taksisti Alenu Heningu, humanitarcu Abdulu Rahmanu Kašigu, a poslednji put se pojavio pre pogubljenja japanskih taoca Harune Jukave i Kenđija Gota u januaru ove godine.

Na svakom snimku, džihadista je bio obučen potpuno u crno, a celo lice osim očiju im je prekriveno. Govorio je britanskim akcentom, vređao je i pretio zapadnim silama držeći nož na vratu taocima.

Emvazi je godinama bio pod radarom britanskih službi, ali im je pobegao 2006. kada je otputovao u Somaliju, a posle i u Tanzaniju. On je tvrdio da je išao na safari, ali MI5 je bio uveren da se “učlanio” u militantsku grupu El Šabab. Agenti su priveli Emvazija u Amsterdamu, ali iz njega nisu izvukli baš ništa.

U međuvremenu se vratio kući u Englesku, pa je tek 2012. otišao u Siriju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala