Finskoj dosadile antiruske sankcije

© AFP 2023 / PEKKA SAKKI / LEHTIKUVAHelsinki, Finska
Helsinki, Finska - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su objavile novi spisak sankcija koji nije zaobišao ni Finsku. Na njemu su se našla i finska fizička lica i kompanije koje sarađuju sa Rusijom.
Moskva - Sputnik Srbija
Amerika proširila sektorske sankcije Rusiji

Helsinki traži od Vašingtona objašnjenje kako su se finski državljani našli na spisku američkih sankcija, koji je juče objavilo Ministarstvo finansija SAD, saopštila je direktorka pravnog odeljenja MIP-a Finske Pajvi Kaukoranta.

„Zaista smo dobili informacije o tome da je nekoliko fizičkih i pravnih lica Finske uključeno u sankcioni spisak SAD koji je sinoć objavljen. Naše ministarstvo se nada da će SAD dati objašnjenje po kojoj osnovi su državljani Finske uključeni u taj spisak“, rekla je direktorka.

Kako je ranije objavio portal „Ile“, američkom sankcionom spisku protiv Rusije našla su se kako finska fizička lica, tako i kompanije.

Među „novajlijama“ je biznismen i jedan od vlasnika hokejaškog kluba „Jokerit“ Roman Rotenberg i preduzetnik iz grada Lapenranta Kaj Pananen.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Moskva će odgovoriti na nove sankcije Amerike

U saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi se da su spisku dodata imena onih koji podržavaju rusko-finskog biznismena Genadija Timčenka, koji je odavno pod sankcijama. Na spisku su se našla i lica koja podržavaju ruskog preduzetnika Borisa Rotenberga.

Ovaj put američke sankcije su dotakle investicionu kompaniju koja poseduje spa-hotele „Langvik“ u vlasništvu Romana Rotenberga, avio-kompaniju „Erfiks avijejšen“, koja se bavi privatnim prevozom i radi sa Rusijom, kompaniju „Set petrohrmikals“ i preduzeće „Sautist trejding“, koje ima sedišta u Rusiji, Rumuniji i Finskoj.

Na sankcionom spisku se nalazi 26 lica i preduzeća. Lica pod sankcijama ne mogu da posluju sa američkim kompanijama, a njihovi navodni računi i imovina na teritoriji SAD će biti zamrznuti. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala