Mrtvo more na korak od isušivanja ostavlja pustoš (foto)

© REUTERS / Amir CohenMrtvo more
Mrtvo more - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mrtvo more nastavlja da opada više od jednog metra godišnje, a puteve i dalekovode proždiru krateri koji se usled toga formiraju na izraelskoj obali.
© REUTERS / Amir CohenOgromne rupe nekad veličine košarkaškog terena ili površine dvospratne zgrade.
Ogromne rupe nekad veličine košarkaškog terena ili površine dvospratne zgrade. - Sputnik Srbija
Ogromne rupe nekad veličine košarkaškog terena ili površine dvospratne zgrade.

Fenomen je da Mrtvo more gubi vodu po stopi od više od jednog metra godišnje, a procenjuje se i pogoršanje problema ukoliko se ne uspostavi međunarodna intervencija. Iako vlasti još uvek nisu objavile konkretne brojke o prouzrokovanoj šteti, stotine novih kratera pojavljuje se svake godine. Gradonačelnik Tamar regiona, koji obuhvata južnu obalu Mrtvog mora u Izraelu, Dov Litvinof rekao je da „to nije problem s kojim mogu da se suočavaju sami“.

© REUTERS / Amir CohenOgromne rupe su pustoš na izraelskoj obali i proždiru zemlju sve sa putevima i dalekovodima.
Ogromne rupe su pustoš na izraelskoj obali i proždiru zemlju sve sa putevima i dalekovodima. - Sputnik Srbija
Ogromne rupe su pustoš na izraelskoj obali i proždiru zemlju sve sa putevima i dalekovodima.

Stoga, kada se voda povlači pod zemljom ostane sloj soli od oko 30 metara, koji se formirao hiljadama godina. Bez vode Mrtvog mora koje ga štiti, sveža voda od kiše i poplava prodire i rastvara sloj soli, stvarajući šupljine koje propadaju.

Krateri će prestati da se pojavljuju samo kada se vrati voda Mrtvog mora, što zahteva međunarodne napore, jer i Jordan i Zapadna obala imaju pristup moru. Ali čak i ako se sve strane uključe u inicijativu, bile bi potrebne decenije da se preokrene ekološka šteta, upozorio je Litvinof.

© REUTERS / Amir CohenGlavni razlog što Mrtvo more nestaje je što su prirodni izvori vode, koji prolaze kroz dolinu reke Jordana iz Sirije i Libana, preusmereni u poljoprivredne svrhe i za pijaću vodu.
Glavni razlog što Mrtvo more nestaje je što su prirodni izvori vode, koji prolaze kroz dolinu reke Jordana iz Sirije i Libana, preusmereni u poljoprivredne svrhe i za pijaću vodu.  - Sputnik Srbija
Glavni razlog što Mrtvo more nestaje je što su prirodni izvori vode, koji prolaze kroz dolinu reke Jordana iz Sirije i Libana, preusmereni u poljoprivredne svrhe i za pijaću vodu.

Mrtvo more je velika turistička destinacija, ali su dve popularne plaže već morale da budu zatvorene, a vlasti strahuju da ova oblast može i dalje propadatii. To takođe može pogoršati rudarsku industriju, kao i ekstrakciju minerala za izvoz širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala