Dačić: Albanci ne žele dogovor

© AP Photo / Gregorio BorgiaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanska strana na Kosovu i Metohiji ima potrebu da zbog unutrašnjih političkih razloga opstruira dogovor za potpunu implementaciju Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština je najznačajniji deo sporazuma koji nije ispunjen, kaže Ivica Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade je, odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića o dijalogu u Briselu, rekao da je to jedan od ključnih kriterijuma u evropskim integracijama, da je Srbija poštovala sve što je potpisala i da će nastaviti da do kraja insistira na sporazumu, čija je osnovna snaga ZSO.

Priština, rekao je Dačić, u Brisel dolazi sa željom da se ne dogovorimo, a Beograd trpi posledice takve politike.

Manastir Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija
Kosovo u Unesku — put ka kulturnom genocidu

„Ali zato smo uspeli da međunarodnim faktorima stavimo do znanja da je Srbija faktor rešavanja problema, da smo predvidiv partner i da ono što se dogovorimo i realizujemo“, rekao je Dačić.

On je naglasio i da Srbija nije promenila svoju poziciju i da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navodeći da takav jednostrani čin ne može biti legalizovan jer krši osnovne principe međunarodnog prava.

Grčka - Sputnik Srbija
Grčka ne priznaje Kosovo

Dačić, koji je i predsedavajući OEBS-u, kaže i da Srbija svakako ne može više da brani teritorijalni integritet drugih zemalja nego što brani teritorijalni integritet Srbije, kao i da će takvu politiku nastaviti.

„Američki predsednik poziva sve zemlje u svetu da ne priznaju Palestinu pre nego što se dogovori sa Izraelom, a SAD priznaju Kosovo bez ikakvog dogovora sa nama. Ako u OEBS-u imate gotovo na svakom sastanku priču da su narušeni osnovni principi međunarodnog prava povodom Ukrajine — mi ne možemo da previdimo činjenicu da je to prvo učinjeno na primeru Srbije“, rekao je Dačić.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala