Inspekcije će tek da češljaju

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICKorisnici sredstava iz IPARD programa mogu da budu pojedinci koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i mala i srednja preduzeća.
Korisnici sredstava iz IPARD programa mogu da budu pojedinci koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i mala i srednja preduzeća. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inspekcije su od danas ovlašćene i obavezne da nadziru i kontrolišu rad i neregistrovanih privrednih subjekata koji obavljaju posao iz njihove nadležnosti. Ova izmena omogućena je nedavno usvojenim Zakonom o inspekcijskom nadzoru, koji bi trebalo da smanji prostor za korupciju i sivu ekonomiju.

U Srbiji je do danas bilo moguće da obavljate delatnost za koju niste registrovani i da na osnovu baš te činjenice inspektorima bude onemogućeno da vrše inspekcijski nadzor, kaže ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Prave pare, a nemaju zaposlene

„To što je do danas bilo moguće da se inspekcije smatraju nenadležne za neregistrovane subjekte zapravo je veoma čudna osobenost koju smo nasledili iz prošlosti, u kojoj je zapravo bilo nezamislivo da neko obavlja delatnost a da nije registrovan. Međutim u stvarnosti, u okviru naše tržišne ekonomije delatnosti su se obavljale bilo da se neko upisao u Agenciju za privredne registre ili ne“, precizira Udovički.

Precizan broj neregistrovanih privrednih subjekata nije poznat, kaže Udovički i ističe da će primena novih zakonskih rešenja značajno smanjiti njihov broj.

„Ja želim da naglasim da ovde pre svega nije reč o tome da se sankcionišu građani koji su na rubu egzistencije i snalaze se kako mogu i umeju. Kada bi i pokušali da registruju neku delatnost, pitanje je da li bi i te troškove uspeli da pokriju, a kamoli i ostale prateće troškove. Međutim, ako neko na primer proizvodi hranu, zakoni o bezbednosti hrane postoje da bismo bili sigurni da će naši građani konzumirati bezbednu hranu i zato je neophodan adekvatan nadzor i kontrola“.

Grafikon, ilustaracija - Sputnik Srbija
U javnom sektoru statira oko 20.000 ljudi

Uz napomenu da su promene u sistemu inspekcijskog nadzora predviđene reformom javne uprave, Udovički je kao najvažnije u novom zakonu ocenila promenu odnosa između inspekcije i nadziranog subjekta, koja podrazumeva promenu odnosa između  države, privrede i građana.

Ona je objasnila da će redovni inspekcijski nadzor biti planiran i najavljivan subjektima nadzora kao i da će se smanjiti nepotrebno kontrolisanje onih koji su već uskladili svoje poslovanje sa propisima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala