Čečenke opustošile račun Islamske države

© AP Photo / Shakil AdilDevojka iz Čečenije
Devojka iz Čečenije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ljudi koji vrbuju za radikalnu organizaciju Islamska država, zabranjenu u Rusiji, postali su žrtve prevarantkinja iz Čečenije.

Nekoliko Čečenki našlo se u centru pažnje policije. One su se preko lažnog profila na društvenim mrežama povezivale sa militantima koji su ih pozivali da otpočnu novi život u Siriji.

„Počeo je da me mami, govoreći: Da li želite da dođete u Siriju? Tamo je super. Ja sam mu odgovorila da nemam novca i on mi je predložio da mi ga pošalje preko Kivija (elektronski način plaćanja)“, rekla je jedna od devojaka.

U stvari, to je bila samo zamka. Čim bi militanti uplatili novac, račun bi se zatvarao i veza sa devojkom bi se prekidala. U stvari, nijedna od devojaka nije ozbiljno planirala da otputuje.

„Mnogi od poznanika su otputovali, ali iz toga ništa dobro nije izašlo“, saopštila je devojka.

Proces naravno traje neko vreme i razdeljen je u nekoliko etapa. U početku devojka uspostavlja kontakt sa budućom žrtvom, nakon čega šalje fotografije na kojima se vidi lice. Nekad šalju i slike drugih devojaka. To je znak da je sve ozbiljno i žrtva predlaže pomoć u novcu. Sve te devojke se sada nalaze pod istragom u Čečeniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala