Bela kuća odbila da pomiluje Edvarda Snoudena

© AP Photo / Marco GarciaEdvard Snouden
Edvard Snouden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća je odbacila javnu peticiju za pomilovanje i oproštaj Edvardu Snoudenu.

Peticiju pod nazivom „Pomilujte Edvarda Snoudena“ potpisalo je 167.954 građana od njenog objavljivanja u junu 2013. godine.

„Edvard Snouden je nacionalni heroj i treba mu odmah apsolutno oprostiti za sve što je učinio u vezi sa objavljivanjem tajnih dokumenata NSA“, navodi se u peticiji. 

U svom odgovoru Liza Monako, savetnica predsednika Baraka Obame za unutrašnju bezbednost i terorizam, izjavila je da je „Snoudenova opasna odluka da ukrade i otkrije poverljive informacije imala ozbiljne posledice za bezbednost naše zemlje i za ljude koji danonoćno rade da bi je zaštitili“.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija
Senat usvojio zakon, NSA nastavlja špijuniranje

Monakova je istakla da je Snouden, čak i ako je smatrao da njegovo delovanje predstavlja samo građansku neposlušnost, trebalo da se izrazi kroz konstruktivan čin protesta i da prihvati posledice svojih aktivnosti.

Američka administracija optužila je Snoudena za špijunažu i krađu državnog vlasništva.

Bivši obaveštajac NSA otputovao je u Rusiju i sa nepoznate lokacije konkurisao je za azil u 21 zemlji.

„On treba da dođe kući u Ameriku i da mu se sudi za ono što je učinio. Krije se iza autoritarnog režima i beži od posledica svojih postupaka“, istakla je Monakova.

Savet Evrope - Sputnik Srbija
Snouden pred Savetom Evrope o zaštiti „uzbunjivača“

Istraživanje sprovedeno 2014. godine pokazalo je da većina Amerikanaca (55%) smatra da je Snouden „uradio pravu stvar“ obelodanjivanjem da je NSA prisluškivala privatne telefonske razgovore i prikupljala na taj način ogromne količine podataka o američkim građanima.

Te informacije imale su velikog odjeka i primorale su američki Kongres da usvaja amandmane na zakone koji su nekada bili tajni.

Snouden je drugu godinu zaredom nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a već je dobio niz priznanja za slobodu govora i građanske slobode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala