Loto afera: Da li kompjuter igra na sreću?

© Foto : screanshoot/youtube59. kolo igre na sreću "Loto"
59. kolo igre na sreću Loto - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo mora dobiti jasan odgovor na pitanje da li kompjuter može toliko da pogreši i da izbaci brojeve koji nisu izvučeni. Glavno će, dakle, biti veštačenje, tvrdi za Sputnjik advokat Božo Prelević komentarišući sinoćno izvlačenje Loto brojeva, koje je izazvalo veliku sumnju javnosti da je namešteno.

Naime, u prenosu izvlačenja Loto brojeva peti broj kombinacije se najpre pojavio na ekranu, a tek onda je kuglica sa tim brojem izvučena iz bubnja. Na ekranu je takođe bio prikazan i broj dobitnika sa pet brojeva, iako peta kuglica zvanična još nije bila izvučena.

Kako je saopštila Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je nalog policiji za istragu u vezi sa ovim slučajem.

„Ako je bilo krivičnog dela u vezi sa izvlačenjem brojeva u igri Loto, svi odgovorni će snositi posledice“, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je stanje u DLS i dalje katastrofalno.

A šta kažu stručnjaci? 

Državna lutrija Srbije saopštila je da je na izvlačenju došlo do tehničke greške izazvane ljudskim faktorom. 

Profesor statistike Srđan Bogosavljević kaže za Sputnjik da je teorija verovatnoće nastala na kockarskim problemima i da je vrlo jasno dala instrument da svi koji to organizuju na kraju prođu najbolje. Međutim, Bogosavljević ne veruje da je u sinoćnom izvlačenju Loto brojeva bilo neke prevare, već da je u pitanju brljivost.

„Slučajno sam video izvlačenje. Iz onoga se vidi dosta brljivosti, međutim ne vidi se da izvlačenje nije bilo urađeno na način koji je propisan, a koji odgovara tim teorijskim postavkama o slučajnosti“, dodaje Bogosavljević.

On smatra da nije bila u pitanju greška u sistemu koji je generisao brojeve, nego u sistemu ljudi koji prate izvlačenje i prave grafike.

„Da li je to snimano unapred pa je mućeno, teorija zavere uvek može da se napravi, ali to se verujem lako dokazuje. Verujem da bi organi koji se time bave lako dokazali da tu postoji unapred urađeno pa tek onda poroglašeno da vuče na slučajnost. Ako je snimano na primer pet dana ranije. Ali to se ne vidi. Iz ovog se vidi brljivost a ne mućka“, zaključuje Bogosavljević. 

Božo Prelević ukazuje da bi sve mašine korišćene tokom izvlačenja policija i tužilaštvo trebalo da preuzmu kako bi uz pomoć stručnih ljudi, koji na fakultetima postoje, utvrdili da li je bilo nepravilnosti.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala