Testiran laser koji može da „digne u vazduh planetu“

© Flickr / Jamie Bernsteinlaserska komora
laserska komora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanski istraživači su prvi put u istoriji isprobali laser snage dva petavata. Ispaljivanje je trajalo samo trilioniti deo sekunde, tako da je bilo potpuno bezbedno. Međutim, ovaj test brine neke stručnjake koji strahuju da će u budućnosti, umesto da se koristi u naučne svrhe, moći da se koristi za razvoj destruktivnog oružja, prenosi Raša tudej.

Istraživači sa Univerziteta u Osaki tvrde da su isprobali najmoćniji laser na svetu, prenosi list „Asahi šimbun“. Ovo je uređaj sa snagom od dva petavata, a pucanj je trajao samo pikosekund (trilioniti deo sekunde).

Moć lasera - Sputnik Srbija
Laser u službi umetnosti (video)
Poređenja radi, u 2013. godini laser od „samo“ 50.000 vati uspeo je da obori sondu od dva kilometra, pa je dva petavata strašna sila, navodi časopis „Popjular sajens“.

Međutim, zabrinutost povećava i to što ovi uređaji mogu da se koriste za kreiranje razornih laserskih oružja. Istraživač sa Univerziteta u Ilinoisu Hulio Soares, odgovarajući na pitanje u koje svrhe može da se koristi moć jačine petavata, odgovorio je: „Pa za dizanje planete u vazduh."

Istovremeno, naučnici sa univerziteta u Osaki rade na laseru od 10 petavati. Azijske zemlje su u ovoj oblasti ispred SAD, čiji najjači laser ima moć od jednog petavata i nalazi se na Univerzitetu u Teksasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala