Švedska konačno našla rusku podmornicu (od pre 100 godina)

© sushima.suPodmornica "Som"
Podmornica Som - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mini-podmornica koju su ronioci pronašli u Baltičkom moru kod obale Švedske mogla bi poticati iz perioda carevine. Ronioci su primetili na olupini natpis koji ih je naveo na pomisao da bi mogla pripadati ruskoj imperiji. Na jednom od snimaka vidi se tvrdi znak na kraju reči, što odgovara predsovjetskoj ortografiji.

Pronađeni brod bi mogao biti podmornica „som“, koja je nestala u Prvom svetskom ratu. U korist toj verziji svedoči veličina i unutrašnji izgled podmornice sa karakterističnom kupolom, kao i mesto pronalaska — ono odgovara navodnom mestu nestanka carskog broda.

Glavna podmornica tipa „som“ postala je deo Baltičke flote u julu 1915. godine. Ona je nestala 10. jula 1916. godine prilikom patroliranja u rejonu Olandsgafa, nakon sudara sa švedskim parabrodom. Poginula je čitava posada — ukupno 18 osoba.

Na pronađenoj podmornici koju su pronašli švedski ronioci zapušeni su svi otvori i nema oštećenja. Ona je pronađena tokom ekspedicije u teritorijalnim vodama kraljevstva. Sami drajveri se još nisu spuštali do broda, samo su ga istraživali uz pomoć robota. Podmornicu su snimili i izmerili — duga je 20 metara, a široka 3 metra. Nepoznato je koliko decenija se ona nalazila na dnu.

O otkriću podmornice izvestili su Ministarstvu odbrane Švedske. Uskoro kompanija „Oušn iks tim“ koja vodi istragu, namerava da organizuje novu ekspediciju na mesto brodoloma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala