Putin: Amerika stoji iza mnogih evropskih problema

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da iza mnogih problema sa kojima se Evropa danas suočava ne stoje samo evropske zemlje, već i SAD. Kao primer je naveo problem migracije.
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na prijemu u Kremlju - Sputnik Srbija
Putin — ključni igrač na međunarodnoj sceni

„U svetu i u zapadnim zemljama se vide tektonski potresi u javnom mnenju u stranu zaštite nacionalnih interesa. Pogledajte, Evropa se sada suočava sa konkretnim problemom — masovnim prilivom migranata. Zar je Evropa donela odluke koje su dovele do takve situacije? Treba biti pošten. Ove odluke su došle sa one strane okeana, a sa problemom se suočava Evropa. To je samo jedan primer. Takvih je mnogo“, rekao je Putin u intervjuu za švajcarsku televiziju RTS.

Predsednik je izrazio nadu da će evropski lideri voditi samostalniju politiku.

„Nadam se, želeo bih da vidim da Evropa pokazuje više nezavisnosti i suvereniteta“, rekao je predsednik.

On je dodao da je „malo čudno da se, ako hoćemo da razgovaramo sa našim evropskim partnerima, moramo obraćati Vašingtonu“.

Povodom skandala koji razbija FIFA, Putin je optužio Vašington da radi u sopstvenom interesu.

„Sjedinjene Države, koliko sam shvatio, kandidat su za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine. Njihov najbliži saveznik u Evropi, Velika Britanija, kandidat je za 2018. godinu. Pitam se da li je ta borba protiv korupcije nastavak borbe za kandidaturu 2018. i 2022. godine“, rekao je Putin.

On je rekao da ne veruje ni reč o ličnoj umešanosti odlazećeg predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sepa Blatera u korupciju.

„Svi znamo kakva se situacija trenutno razvija oko gospodina Blatera. Ne želim da idem u detalje, ali ne verujem ni reč o njegovoj ličnoj umešanosti u korupciju“, istakao je Putin.

„Mislim da ljudi kao što je gospodin Blater, ili šefovi velikih međunarodnih sportskih federacija ili Olimpijskih igara, zaslužuju posebno priznanje. Ako iko zaslužuje Nobelovu nagradu, to su ti ljudi“, smatra Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala