Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma

© AFP 2023 / STRINGERJadranka Kosor i Zoran Milanović
Jadranka Kosor i Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izlaskom iz arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom Hrvatska štiti nacionalne interese i sprečava malverzacije i prevare, ocenili su danas čelnici parlamentarnih stranaka.

Oni su se danas na sastanku sa premijerom Zoranom Milanovićem usaglasili da Hrvatska izađe iz postupka arbitraže, nakon skandala koji je izbio početkom prošle nedelje zbog objavljenih transkripta, a koji je, kako se smatra u Hrvatskoj, doveo u pitanje nezavisnost i objektivnost postupka.

Aleksandar Vučić na konferenciji u Vladi posle incidenta u Srebrenici - Sputnik Srbija
Dogovor sa Hrvatskom ili arbitraža u sporu oko granice

„Na ugrožavanje nacionalne bezbednosti i nacionalnih državnih interesa svi reagujemo isto“, rekao je novinarima predsednik najuticajnije opozicione HDZ Tomislav Karamarko, javila je „Hina“.

On je rekao da je briga svih u Hrvatskoj da se izađe iz arbitražnog ugvora kako bi bila sprečena malverzacija i prevara.

Hrvatski mediji, inače, posebnu pažnju poklanjaju današnjem prvom susretu Milanovića i Karamarka, a poseban akcenat je stavljen na njihovo rukovanje.

Na pitanje bi li takvi sastanci trebali biti da budu češći, Karamarko je odgovorio: „Dao bog da je što manje problema koji ugrožavaju nacionalnu bezbednost i državu, ali zašto da ne“.

Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je 2009. u ime Hrvatske potpisala Arbitražni sporazum, pojasnila je da će u Saboru govoriti samo klubovi kako bi rasprava bila kratka, sadržajna i kako bi se izbegla međustranačka prepucavanja.

Jugoslavija - Sputnik Srbija
Granica Srbije – od Vardara do Triglava

„Dakle, izlazak iz sporazuma i trenutna suspenzija i nadam se da će se to ostvariti. Sabor će obvezati vladu i to je isti postupak kao što je prethodio potpisivanju sporazuma“, rekla je Kosorova.

Milanović je neposredno nakon sastanka novinarima rekao da je sa predstavnicima parlamentarnih stranaka usaglašeno da Hrvatska izađe iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Milanović je novinarima nakon sastanka rekao da je usaglašavanje trajalo kratko i istakao da ga ne zanima da li će slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec podneti ostavku.

„Hrvatska ne može ostati u sporazumu o arbitraži. Postupak je kontaminiran. Hrvatska izlazi iz ugovora po preciznim pravilima međunarodnog prava. To je procedura koju sprovodi vlada i ministarstvo spoljnih poslova. Od Sabora tražimo veliku saglasnost kako bi izašli iz sporazuma“, rekao je Milanović.

Zagreb - Sputnik Srbija
Hrvatska traži raspuštanje kontroverznog Arbitražnog suda

Milanović nije želeo da komentariše pitanje da li se čuo sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.

„Mi smo pristali na nešto pod uslovima, a došlo je do grubog kršenja ugovora i dalje ne možemo ovako“, rekao je Milanović koji, kako je rekao, ne veruje da će to loše uticati na odnose Slovenije i Hrvatske.

„Članica smo Evropske unije i došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo reagovati. Ne tiče me se da li bi slovenački premijer trebalo da podnese ostavku. Arbitražni sud se nalazi u neugodnoj situaciji, možda ni krivi ni dužni, no nemam odgovor kako se oni osećaju“, naveo je hrvatski premijer i istakao da je cela situacija neugodna i Hrvatskoj i Sloveniji, te da je neodrživa.

„Ne znam je li stav o špijunaži stav slovenačke vlade, no to neću komentarisati“, kazao je Milanović.

Mi, dodao je, i dalje nemamo rešene granice i to mene brine kao hrvatskog premijera.

„Hrvatska može i hoće jednostrano izaći iz sporazuma“, naveo je Milanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala