Hrvatska: Antifašisti u rezervatu

© AFP 2023 / Hrvoje PolanMilorad Pupovac
Milorad Pupovac - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Hrvatskom gradu Srbu danas su se povodom Dana ustanka u Drugom svetskom ratu okupili predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), a istovremeno je organizovan i kontraskup desničarske stranke prava (A-HSP).

Kontraskup je organizovan uz odobrenje policije koja nije reagovala iako su oni provocirali ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ i isticanjem šahovnice sa prvim belim poljem, navodi se u saopštenju SNV.

Hajduk Split - Sputnik Srbija
UEFA kaznila Hajduk zbog ustaških simbola

„Pravaši“, koje je policija fizički sprečila da priđu spomeniku, negirali su zločine u Jasenovcu i Jadovnu, tvrdeći u svojim govorima kako je u Jasenovcu stradalo svega 400 osoba, a da je u jamama Velebita, gde je 1941. osnovan logor Jadovno, pronađen tek jedan leš.

Oni su poručili Pupovcu da zapamti da je ovo poslednje okupljanje u Srbu, jer tu nije bio ustanak partizana nego četnika.

Interesantno je da je deo „pravaša“ došao na skup sa oznakam ukrajinskih neonacista.

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je kontramiting skup ljudi koji mrze, koji bi hteli da proteraju i onih koji su juče izjavili da je ovo njemu poslednji skup i da Pupovac treba da bude prvi Srbin koji će biti proteran iz Hrvatske, navodi se u saopštenju SNV.

Pupovac je istakao da se predstavnici SNV i drugih antifašističkih organizacija u Srbu ne okupljaju da bi slavili rat, niti da bi širili mržnju, već zbog onoga zbog čega su se na ovom mestu okupili ustanici pre 74 godine — da bi živeli u miru i državi u kojoj će vladati zakoni jednaki za sve.

Vedrana Rudan - Sputnik Srbija
Bolje da se čudovište Hrvatska nikad nije rodilo

On je upozorio da je veličanje rata opasano za izgradnju mira i da su nacionalna isključivost i netrpeljivost, koje se razvijaju u Hrvatskoj i drugim delovima bivše Jugoslavije, opasne.

„Umesto da govorimo o razvoju ovih krajeva, mi moramo da govorimo o tome da li je antifašizam bio istinski slobodarski pokret ili nije. Umesto da govorimo o tome kako da ljude u ovoj zemlji učinimo srećnijima, bogatijima, da ne odlaze, ovde se još uvek prebrojava koga ima više, a koga manje“, rekao je Pupovac i dodao da „Hrvatska štiti antifašiste kao da smo u rezervatu“.

Obeležavanju Dana ustanka prisustvovali su predstavnici lokalnih veća srpske nacionalne manjine, članovi antifašističkih udruženja i delegacija Ambasade Srbije u Hrvatskoj na čelu sa Bosom Prodanović, otpravnicom poslova, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala