Asad: Amnestija za dezertere

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaBašar Asad
Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski predsednik Bašar el Asad izdao je dekret kojim najavljuje opštu amnestiju za vojne dezertere koji su prekršili zakon obaveznog služenja vojnog roka, izvestila je sirijska državna televizija.

U dekretu se navodi da će zakon kojim će biti ukinute kazne za hiljade vojnih dezertera biti primenjen na pojedince koji se nalaze u i izvan Sirije, preneo je Rojters.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin za promene u Siriji, ali podržava Asada

Sirijska vojska, jedna od najvećih u regionu, bori se na nekoliko velikih frontova protiv islamskih pobunjenika, kao i džihadista koji su zauzeli velike delove teritorije.

Mnogi mladići napustili su zemlju ili pronašli načine da izbegnu služenje vojnog roka.

Vojska je proteklih meseci bila prinuđena da se povuče iz velikog dela severozapadne provincije Idlib, nakon napada koalicije Islamskih brigada, i nije uspela da odbrani pustinjski grad Palmiru u centralnom delu Sirije, koji su zauzeli ekstremisti iz Islamske države.

Predgrađe Damaska - Sputnik Srbija
Sirija želi u Evroazijsku uniju

Neke diplomate kažu da je vojska sada fokusirana na odbranu strateških lokacija poput Damaska, Homsa i uporišta Asadove manjinske zajednice Alavita u obalskim područjima, navela je britanska agencija.

Proteklih meseci pojavio se nedostatak ljudstva u sirijskoj vojsci, koja se u velikoj meri oslanja na regrutovanje pripadnika lojalnih milicija u provincijama koje kontroliše režim, a dobrovoljcima se nudi unosna plata.

Libanska šiitska grupa Hezbolah proteklih sedmica je imala vidljiviju ulogu u borbi protiv sirijskih pobunjenika u bici za Kalmun i Zabadani, koji su smešteni u planinskom području blizu granice sa Libanom i nedaleko od sirijske prestonice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala