Kina počinje konstrukciju najvećeg radio-teleskopa

© Foto : Twitter/@AJ_FI Prvi od 4.600 panela koji će biti iskorišćeni za kineski teleskop
Prvi od 4.600 panela koji će biti iskorišćeni za kineski teleskop - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kini kreće konstrukcija onog što će, kada bude završen, biti najveći radio-teleskop na svetu; projekat je započet juna 2011. godine.

Kina je započela radove na sastavljanju radio-teleskopa čiji će tanjir biti veličine 30 fudbalskih igrališta, prenela je kineska informativna agencija „Sinhua“, dodajući da će teleskop težak 10.000 tona ujedno biti i najveći teleskop ikada izgrađen.

Očekuje se da radio-teleskop sa sferičnim prečnikom od petsto metara (FAST), čija izgradnja se odvija u prirodnom basenu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guejdžou, umnogome poboljša mogućnosti posmatranja svemira, javlja „Sinhua“.

List citira Vu Sjanpinga, generalnog direktora Kineskog astronomskog društva, koji tvrdi da „uz pomoć osetljivijeg teleskopa možemo da registrujemo i slabije i udaljenije radio-poruke“.

On je dodao da će ovaj teleskop Kini „pomoći u potrazi za inteligentnim oblicima života van naše galaksije" i „istraživanju porekla univerzuma“.

Ovaj teleskop sastojaće se od 4.450 trougaonih panela, koje tehničari u ovoj fazi konstrukcije spajaju sa reflektorom teleskopa.

Što se tiče „tanjira“ kineskog teleskopa, on će se sastojati od približno 460.000 reflektujućih ogledala, a ukupna površina će premašiti 250.000 metara kvadratnih; obim će, kako navodi „Sinhua“ iznositi 1,6 kilometara.

Kada je u pitanju veličina, FAST će prestići radio-teleskop Aresibo u Portoriku, koji ima 305 metara u prečniku.

Teleskop će dobrim delom biti izolovan, kako se u njegovoj blizini ne nalazi nijedno naseljeno mesto. Naučnici smatraju da će to obezbediti idealne uslove da teleskop detektuje signale iz svemira.

Planirano je da ovaj projekat, koji košta 700 miliona juana (112 miliona dolara), bude završen tokom sledeće godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala