Nije normalno ne uzimati mito?

© AP Photo / EyePress, FILEJuan
Juan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije prvi put da se u Kini vodi kampanja za borbu protiv korupcije, pri čemu zbog mita u zatvoru završavaju i najviši činovnici. Za list „Ženming žibao“ — oslonac Komunističke partije Kine — neki od njih objasnili su zašto su rešili da prekrše zakon.

Bivši direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Lu Tenana u decembru 2014. godine kažnjen je doživotnom robijom. On je objasnio da je uzimao mito jer se plašio za svoju budućnost i bojao se da ostane bez sredstava za život u starosti.

Za druge korupcionaše uzimanje mita je bilo sramotno. Bivši gradonačelnik grada Menganga rekao je da bi neuzimanje mita „izgledalo nekako nenormalno“. Isto tako bi, prema rečima bivšeg činovnika, izgledalo i odbijanje nečijih „dobrih namera“.

„To bi bilo loše za moju karijeru. Napredak u službi sigurno mi ne bi bio lak“, požalio se on.

Bivši zamenik šefa Tunanja Tang Sinšen, koji služi 12-godišnju kaznu zatvora zbog korupcije, rekao je da „novac nije bio glavni motiv“.

„To je uobičajeno ponašanje: uzimati poklone i novac ako ti ih nude“, uveren je on. Još jedan korupcionaš je rekao da je uzeo mito od 2 miliona juana (322 hiljade dolara).

Neki činovnici su smislili nestandardna opravdanja. Bivši zamenik guvernera provincije Šandung kaže da je 5,6 miliona juana koji su nestali iz budžeta jednostavno sklonio kako bi sačuvao državni novac. Učiteljica Sjui Czin, odgovorna za izgradnju kompjuterskog centra na jednom od pekinških univerziteta, prisvojila je 9 miliona juana. Trećinu sume je potrošila na školovanje kćerke u inostranstvu. Žena uverava da to nije bila korupcija, već da je ulagala u nadogradnju talenta svoje kćerke za dobrobit države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala