Turska u strahu od terorizma

© AP Photo / Emrah GurelProtest u Istanbulu
Protest u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U hotelu u turskom gradu Elazig na jugoistoku zemlje dogodila se eksplozija. Prema preliminarnim podacima ranjene su tri osobe, javio je list „Džumhurijet“.

Prema preliminarnim izveštajima policije, eksplodirala je gasna boca. Na mesto nesreće stigli su hitna pomoć, vatrogasci i policija.

Saopšteno je ranije da je turska policija u velikoj antiterorističkoj akciji na svojoj teritoriji uhapsila 251 osobu zbog sumnje da pripadaju terorističkim organizacijama.

Prema navodima iz turske Vlade, akcija je bila usmerena prema članovima Islamske države i Radničke partije Kurdistana.

U akciji su uhapšeni i pripadnici drugih terorističkih organizacija koji predstavljaju pretnju za nacionalnu sigurnost. Operacija je obavljena u 13 provincija, a 251 osoba je uhapšena.

F-16 „fajting falkon“, višenamenski lovački avion - Sputnik Srbija
Turski avioni bombardovali položaje džihadista ID

„U toku je istraga. Vlada Turske je spremna da se suoči sa terorizmom“, navodi se u saopštenju kabineta premijera Turske Ahmeta Davutoglua.

Prethodno je objavljeno da je turska avijacija izvela nekoliko vazdušnih napada na položaje Islamske države u Siriji, što je prvi takav slučaj od početka aktivnosti te terorističke organizacije.

Glavni i odgovorni urednik „Sputnjik Turska“ Tural Kerimov smatra da se Turska suočava sa novom realnošću.

”Ona je nekoliko godina bila tranzitna zemlja za pripadnike paravojnih formacija koje su se borile protiv Asadove vlade. Takvu je ulogu za ovu zemlju odredio Zapad. Na kraju, oni koji su stigli u Siriju pod vidom ’sirijske opozicije‘ napravili su  najuticajniju terorističku organizaciju na svetu. Za turske vlasti je sve teže razlikovati dobrovoljce od terorista, tako da  smo svedoci takozvane ’pakistanizacije‘ Turske. To je kada država koja pruža usluge militantima sama postaje njihova meta.  Snage bezbednosti pokušavaju da deluju preventivno, ali nakon što je počela kriza u Siriji, u Turski je stiglo nekoliko miliona stranaca. To otežava proces otkrivanja potencijalnih terorista“, rekao je Kerimov. 

Turska javnost  sve češće poziva na uspostavljanje saradnje sa Damaskom, kao i na zajedničku borbu  protiv    terorističkih organizacija u Siriji. Na saradnju pre svega  pozivaju bivši komandanti turskih oružanih snaga.

„Zasad ne samo Turska nego i njeni saveznici nemaju definisan stav po pitanju sirijske krize. Svako od njih gleda svoje interese. Zbog sve dublje krize u susednoj državi i talasa izbeglica i militanta, tursko društvo se radikalizuje. Sve je više sipmatizera ID  širom zemlje. Analitičari u Turskoj kažu da se za Tursku sirijski konflikt, kao i ID, polako pretvara u unutrašnji problem“, dodao je Kerimov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala